-->

luni, 5 septembrie 2011

Capul lui Ştefan cel Mare a fost tăiat înainte de înmormântarea sa la Putna

Înmormântarea lui Ştefan cel Mare a rămas până azi un eveniment misterios şi despre care nu avem nicio relatare. Cronicarii timpului (Grigore Ureche, Miechowski, Dlugos, Wapowski, Strikovski), apoi cărturarii şi istoricii contemporani (Dimitrie Cantemir, Gheorghe Şincai, A.D Xenopol sau Nicolae Iorga) nu au consemnat sau nu au scris nimic, absolut nimic.



În anul 1758, luna februarie, la cererea mitropolitului Iacov Putneanul, s-a deschis pentru prima dată mormântul domnitorului Ştefan cel Mare (1457 – 1504). Se vorbeşte şi acum de uluirea care s-a aşternut pe feţele preoţilor şi călugărilor prezenţi la acel eveniment. În zapisul mitropolitului aflăm câteva detalii deosebit de interesante, informaţii puţin cunoscute şi care din diferite motive au fost permanent filtrate. Voievodul fusese înmormântat fără sicriu, acoperit doar de o mantie domnească, aşezat pe 13 drugi de fier, iar capul, despărţit de trup, fiindu-i sprijinit pe câteva cărămizi zidite.

În noiembrie 1856, la stăruinţa egumenului de Putna, Artimon Bortnik, o comisie oficială austriecă din Bucovina a redeschis mormântul de la Putna al domnitorului Ştefan cel Mare şi mormintele membrilor familiei sale.
Însărcinatul oficial al acestei misiuni a fost concepistul „guvernial” Anton Sconbach, asistat, în calitate de „comisar spiritual”, de către Teoctist Blaezewicz, asesor imperial consistorial. Conducerea tehnică a lucrărilor a fost asigurată de inginerul Anton Rol, iar asistenţa sanitară de către dr. Vincenţiu Szymonowicz.

La cea de a doua deshumare, osemintele voievodului nu au fost atinse, dar, din aşezarea lor, „se putea stabili însă, cu toată siguranţa, că mormântul fusese înainte încă o dată deschis, cu care prilej rămăşiţele domnitorului au fost schimbate într-o altă poziţie decât fuseseră aşezate la început”.
Procesul verbal (publicat de F.A. Wiekenhauser, în scurta sa Istorie a mănăstirilor Voroneţ şi Putna, în 1886) arăta că în mormântul lui Ştefan cel Mare „cadavrul, cu totul descompus şi acoperit de fărâmăturile zidurilor mormântului, era aşezat pe 13 bare de fier… ce erau aşezate pe amândouă părţile laterale ale mormântului. Din partea de sus a corpului nu se mai vede nimic şi pe un căpătâi de zid, gros de 12 ţoli, ce se găseşte în partea capului, se află partea de sus a craniului, încă destul de bine întreţinută, lipsit de orice acoperământ. Aceste rămăşiţe ale craniului sunt aşezate la o distanţă de cinci ţoli departe de celelalte resturi ale cadavrului…  îndepărtate de osul frontal, cât şi de amândouă oasele laterale ale craniului, care, între timp, s-au rotunjit prin putrezire. Această împrejurare, ca şi celelalte înainte citate..., lasă se se presupună cu siguranţă că capul acestui cadavru ar fi fost schimbat pe cale mecanică din poziţia sa naturală încă cu mult timp în urmă”.

Trecerea pe patul de moarte la monahism, avem şi alte date în acest sens, s-a realizat doar pentru ispăşirea păcatelor.
Un argument deosebit de interesant aduce şi scriitorul Vasile Andru. În volumul Misticii din Carpaţi, scriitorul povesteşte un lucru tulburător: în Sfântul Munte Athos circulă printre bătrânii pustnici o informaţie conform căreia în perioada copilăriei Ştefan cel Mare ar fi dus viaţă isihastă aici. Călugării bătrâni spun că au primit informaţia prin viu grai de la înaintaşii lor, din generaţie în generaţie.
Tăierea capului voievodului era un ritual care se înscrie în tradiţia dacilor prin care era cinstit marele profet Orfeu.
În ceea ce priveşte călugărirea” lui Ştefan cel Mare înainte de moarte, dincolo de natura momentului, rămâne încă un subiect de analizat. 

       LD 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt in soc!i-au taiat capul???? mort?? si care ar fi explicatia celor 13 bare de fier? de ce tocmai 13? a fost inmormantat fara sicriu pentru ca se calugarise sau de ce?
Dle Profesor, din ce citesc postarile dvs, din ce ma minunez mai tare si ma bucur ca am descoperit blogul dvs. contine informatii pe care nu le gasesti prin manuale.

Liviu Dănilă spunea...

Istoria Românilor este plină de momente de acest gen si pe care avem datoria să le cunoaştem. Învăţăm doar lucrurile care ne sunt servite şi pe care niciodată nu le verificăm. Ignoranţa este păcătoasă şi contraproductivă. Istoria trebuie rescrisă!

Liviu Dănilă spunea...

Îţi mulţumesc mult Tina!

Anonim spunea...

sunt de acord cu dvs ca ar trebui rescrisa istoria. iar postarile acestea, cred eu, s-ar regasi foarte bine intr-o carte, ceva genul ...Istoria pe care nu o gasiti in manuale. sper sa o faceti intr-o zi.

Anonim spunea...

cel mai rau este ca se pare ca din coroana lui Stefan s-a facut coroana pentru maica Precista, Stefan este al nostru maica asta a cui este ? a poporului roman ?sau a evreilor? cum sa despoi istoria pentru o natiune care n-are nicio legatura cu istoria noastra , a dacilor.

Anonim spunea...

http://elldor.info/2012/07/cele-doua-deshumari-ale-sfantului-stefan-cel-mare-si-trupul-misterios-al-domnitorului/

Anonim spunea...

Stefan a fost înmormantat în acest mod deoarece făcea parte din ordinul Solomonarilor DACI
mari mesteri aurari,fierari,artizani,etc si nu era nici un fel de ritual evreiesc.
Strămosii nostri nu se închinau la ,,sfintii, evrei sau la iehova.
Istoria noastră a fost falsificată, multi preoti autohtoni au trădat credinta strămosească
importând iudeo-crestinismul.

chirita adrian nicolae spunea...

totusi nu se spune prea multe despre prima deshumare...in loc era coroana etc

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?