Peste tot tradiţia păstrează vie amintirea omului-zeu alb sosit de peste mare şi plecat sau dispărut după ce a promis că va reveni.
Ce Acatl Topiltzin
De această revenire sunt legate şi unele calcule calendaristice ale unora dintre populaţiile indiene. La azteci, spre exemplu, exista luna Ce-acatl, aceea în care plecase zeul. Dispărut dintre supuşii săi într-o lună Ce-acatl, acesta trebuia să revină tot într-o lună Ce-acatl, eveniment care însă nu se producea decât o dată la 52 de ani. Cu prilejul fiecărei noi aniversări a datei prezise, augurii aztecilor aveau grijă să-şi anunţe poporul că zeul se va reîntoarce data ... viitoare.
De altfel este de subliniat că printr-o simplă coincidenţă, Hernando Cortez debarcă, la rândul lui, pe continentul american într-o astfel de zi de „vânt nou”, anul nou al “anului trestiei”, care căzuse tocmai la data de 22 aprilie 1519, adică exact într-un moment în care băştinaşii îşi aşteptau zeul. O coincidenţă de care expediţia lui Cortez a profitat din plin. Dar oare a fost doar atât?
LD
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?