-->

vineri, 4 mai 2012

Prusia vs. Austria în istoria modernă a Europei

Prusia în 1713 suferea de multe dintre slăbiciunile Austriei. Şi acest stat avea, de asemenea, o economie înapoiată şi teritorii împrăştiate geografic, ceea ce-l făcea vulnerabil în faţa atacurilor. 
Prusia, asemeni Austriei, avea o nobilime prea puterică şi un monarh a cărui putere era absolută doar în teorie. Legarea provinciilor împrăştiate într-un stat unitar, transformarea Prusiei într-una din marile puteri ale Europei şi crearea unui sistem de guvernare şi a unei armate care, cel puţin aparent, era prima pe continent, se datorează atât lui Federic Wilhelm I, cât şi lui Frederic al II-lea.
Crearea statului prusac modern este, în cea mai mare măsură, opera lui Frederic Wilhelm. În timp ce fiul său a adăugat unele elemente noi, în specia o reformă legislativă amplă, care a depăşit de departe eforturile foarte modeste făcute în această direcţie de Maria Tereza în Austria, grânarele de stat, ca provizie împotriva foametei şi încercarea horărâtă, deşi limitată, de a încuraja comerţul şi industria prusacă, fundamentele statale care au permis aceste dezvoltări au fost creaţia lui Frederic Wilhelm. Frederic al II-lea s-a dovedit prudent, chiar conservator în privinţa reformării sistemului de guvernare pe care l-a moştenit. El a păstrat Directoratul General, nesfârşitele tururi de inspecţie şi structura forţelor armate chiar şi atunci când s-au dovedit categoric depăşite.
În realitate, Frederic s-a dovedit mult mai puţin reformator decât Maria Tereza. La sfârşitul domniei sale, sistemul prusac nu mai era superior celui din Austria cum fusese în 1740, iar evenimentele de după 1790 urmau să dovedească faptul că Austria s-a putut adapta mult mai bine la situaţia creată de Napoleon.
Dacă Frederic al II-lea poate fi criticat pentru că nu a îmbunătăţit sistemul de guvernare instituit de tatăl său, au existat şi domenii în care a dovedit calităţi superioare Mariei Tereza şi o mai bună înţelegere a realităţii.

             LD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?