-->

miercuri, 2 mai 2012

Realizările lui Frederic al II-lea

Fără a avea convingeri religioase proprii, a continuat politica tatălui său de toleranţă religioasă faţă de toate minorităţile şi a evitat astfel una dintre sursele principale de dezbinare ale statului, care se manifestau în Imperiul Austriac.


El a dovedit, de asemenea, o comportare deosebită faţă de nobilime, încercând să o coopteze la conducere, să o flateze şi să-i ofere o poziţie de monopol în privinţa funcţiilor înalte din guvern şi armată. Acest fapt a dus la o anumită dependenţă a lui Frederic de nobili dar a însemnat, probabil, o cale mai realistă de a guverna efectiv faţă de sistemul Mariei Tereza, bazat pe un mic grup de birocraţi aleşi în special din clasa mijlocie. În sfârşit, Frederic a dovedit o cunoaştere profundă a necesităţii de solvabilitate financiară. Maria Tereza, datorită cheltuielilor extravagante ale curţii, a continuat să fie dependentă de împrumuturile nobiliare pentru a-şi menţine aparatul guvernamental. Spre deosebire de ea, Frederic şi-a putut permite că coopereze cu nobilimea, fiind conştient că nu va deveni prea dependent de aceasta.
Frederic Wilhelm şi Frederic al II-lea au creat un stat bazat pe armată. Prusia a rămas o putere de prim rang bazată pe resurse de rangul doi, puterea sa fiind fragilă, iar evenimentele din 1806 au demonstrat că putea fi distrusă cu uşurinţă. Cu toate acestea, realizările lui Frederic Wilhelm şi Frederic al II-lea rămân remarcabile. Ei au creat cel mai eficient sistem de guvernare şi cea mai bună armată din Europa. Eu au lăsat, de asemenea, o moştenire importantă care a determinat viitoarea istorie a Germaniei.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?