-->

duminică, 8 ianuarie 2012

Viaţa aztecilor

Deşi principalele unelte de muncă ale aztecilor erau din piatră şi lemn, în acea perioadă începe treptat confecţionarea uneltelor metalice.

Aztecii cunoşteau arama, pe care o percepeau ca tribut de la triburile subjugate. Amestecând-o cu cositorul, ei obţineau un aliaj asemănător cu bronzul. Din acest aliaj se confecţionau topoare, cuţite, tesle, diferite podoabe, precum şi vârfurile ascuţite pentru suliţi. Aceste unelte erau folosite îndeosebi la prelucrarea lemnului.
Aztecii au atins perfecţiunea în prelucrarea aurului şi argintului. Cuceritorii spanioli erau plini de admiraţie în faţa măiestriei cu care erau executate bijuteriile minunate ale aztecilor. Un istoric spaniol scria: “Ei depăşesc pe giuvaergiii spanioli, întrucât ştiu să toarne o pasăre cu o limbă mişcătoare, cu cap şi aripi sau o maimuţă cu cap, limbă, picioare şi mâini mobile, iar în mână i se poate pune o jucărie, aşa încât pare că se joacă cu ea. Mai mult, ei iau un lingou compus din două jumătăţi, una din aur şi alta din argint, şi toarnă din el un peşte cu toţi solzii, dintre care un solz este din aur iar altul din argint”.


Din păcate, până la noi au ajuns foarte puţine obiecte aztece de aur. Cele mai multe au fost transformate în lingouri de către cuceritorii spanioli. Giuvaerele aztece, care au scăpat din mâinile barbare ale spaniolilor, constituie astăzi o mândrie a câtorva mari muzee ale lumii.
O altă artă demnă de admirat, legată de meşteşugul ţesătoriei, era confecţionarea de izvoade din pene. Confecţiile din pene uimeau prin îmbinarea armonioasă a culorilor şi nuanţelor. Ele puteau fi uşor luate drept opere de pictură, alegerea culorilor era perfectă.
Pe lângă agricultură, apicultura era de asemenea foarte dezvoltată. Mierea era folosită ca hrană nu numai de către bogaţi, ci şi de familiile cu stare mijlocie.
Un izvor important pentru procurarea cărnii era vânătoarea. Aztecii erau vânători iscusiţi şi trăgători excelenţi; vânau cu arcul şi foloseau tot felul de capcane. Ei cunoşteau, de asemenea, dispozitive simple pentru aruncarea suliţei şi ţevi de suflat pentru lansarea bilelor de lut. 
În gospodăria aztecilor, un anumit rol îl aveau şi câinii. Ei erau crescuţi în special pentru carnea lor, considerată ca o mâncare aleasă.
Printre păsările pe care le creşteau aztecii trebuie menţionat curcanul. Despre această pasăre, europenii au aflat abia după descoperirea Americii. Aztecii mai creşteau gâşte, raţe şi prepeliţe.


                 LD Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 comentarii:

Stelea Claudiu spunea...

pacat ca nu mai exista acesta civilizatie....la fel ca si celelalte Maya,Incasi

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?