-->

duminică, 6 noiembrie 2011

Consecinţele Primului Război Mondial

Prima conflagraţie mondială a marcat profund societatea începutului de secol XX. Consecinţele războiului s-au făcut simţite în toate domeniile de la mentalul individual şi colectiv până la evoluţia economică în politică a statelor beligerante.



Dintre acestea două s-au manifestat cu forţă şi au influenţat evoluţia omenirii pentru multe decenii: fluxul şi refluxul revoluţionar şi declinul Europei. Chiar dacă nu este împărtăşită unanim ideea că "Revoluţia a fost copilul războiului din secolul XX" cert este că Europa n-ar fi fost marcată de fluxul şi refluxul revoluţionar din anii 1917-1920, dacă n-ar fi trecut prin cataclismul primului război mondial.
Tensiunea socială şi economică indusă de primul război total cunoscut vreodată de omenire între popoare şi state a fost atât de mare, copleşitoare şi fără precedent, încât au fost împinse până la limita cea mai îndepărtată posibil, ajungând chiar până la prăbuşire. Numai Statele Unite au ieşit din război aşa cum au intrat, mai bogate. Pentru toţi ceilalţi, în special pentru Europa sfârşitul războiului a însemnat un val de revoluţii şi începutul declinului în competiţia în Lumea Nouă.

Hlihor Constantin, Istoria secolului XX, 2002. Află detalii despre această carte

           LD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?