-->

vineri, 28 octombrie 2011

Am fost şi suntem europeni

Poziţia şi destinul istorico-geografic al românilor, plasaţi la punctul de întâlnire a două lumi, au avut drept rezultat o cultură originală, născută în tiparul naţional devenit creuzetul în care s-a produs sinteza dintre Orient şi Occident.


Această capacitate de sinteză a fost, ca şi latinitatea şi ortodoxia, o trăsătură fundamentală a spiritualităţii româneşti, aflată, mai multe veacuri, în căutarea destinului ei european. În secolul al XIX-lea, cultura românească şi-a găsit acest destin, integrându-se pentru totdeauna în aria largă a spiritualităţii europene. S-a spus că această reintegrare europeană a fost o consecinţă a modernităţii ce presupune spargerea frontierelor naţionale şi evoluţia în spaţiul comun al continentului. Opţiunea românilor pentru Occident era, chiar la începutul secolului, evidentă, definitivă şi categorică. Marii artişti români (Constantin Brâncuşi, Camil Ressu, Ştefan Popescu, Nicolae Dărăscu şi George Enescu) au simţit în acest secol, că talentul lor se poate dezvolta prin cele două ucenicii: la şcoala naţionalismului şi la cea europeană.

         LD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comentarii:

Cristian spunea...

Domnule profesor,

Nu pot contesta afirmatiile. Totusi as vrea sa stiu parerea dvs in ceea ce priveste constructia europeana. As vrea sa stiu ce crede un istoric despre ceea ce se afirma de catre unii, adica faptul ca o constructie in care sa pui la gramada francezi, germani, slavi, etc, cu o istorie lunga in spate, cu razboaie si tendinte revansarde, nu poate rezista.

Liviu Dănilă spunea...

Raspunsul rezida din chiar cuvintele dvs. si ar trebui sa ne legam din nou de cunoscuta reforma a formelor fara fond. In acest moment U.E are un principiu care nu reflecta realitatea in care ne aflam. Principiul "Unitate in diversitate" ar trebui schimbat in "Diversitate fara unitate".

Marycix spunea...

Domnule profesor,

Doresc sa adaug ca Principiul "unitate in diversitate" sta si la baza miscarii ecumenice. Ecumenismul nu este inca acceptat de o parte a omenirii dar sper ca o data cu trecerea timpului si prin lucrarea Duhului Sfant sa se realizeze o unitate in diversitate.

Liviu Dănilă spunea...

Aveti dreptate si imi doresc sa se realizeze acest deziderat.

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?