-->

duminică, 18 septembrie 2011

Mayaşii au inventat baschetul

Jocul cu mingea era o ceremonie sacră la mayaşi, terenul era amenajat în mod special chiar în centrul oraşului şi era împodobit cu sculpturi în piatră reprezentând zei, păsări stilizate şi diferite simboluri.  


La Chichen Itza s-au descoperit până acum nu mai puţin de şapte terenuri. Pe unele dintre ele s-a păstrat un soi de inele de piatră înfipte în zid, prin care trebuia trecută mingea, ceea ce ne duce la presupunerea că acest joc al mayaşilor este strămoşul baschetului din zilele noastre.
Oricum, deşi locul de origine al arborelui Hevea (producător al latexului de cauciuc) se află mai la sud, în bazinul Amazoanelor, mayaşii sunt primii care au folosit, în cadrul unui joc desfăşurat după anumite reguli, mingea confecţionată din răşinile unor arbori gomiferi din selva regiunii Peten.

            LD 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comentarii:

Anonim spunea...

... inele in zid prin care incercau sa introduca mingea. ca in "Drumul spre El Dorodo". :)

Liviu Dănilă spunea...

Exact Tina. Mi-a plăcut foarte mult desenul acela şi care încearcă să prezinte ceva din viitorul joc de baschet.

Ade spunea...

Buna,
Partea interesanta este ca regula de baza este sa paseze mingea cu posteriorul, neavand voie sa o atinga cu mainile, ceea ce ei reuseau... Plus ca mingea este aproape de dimensiunile inelului, ceea ce face jocul foarte greu. Am avut deosebita ocazie de-a vedea o demonstratie a jocului si am ramas profund impresionata. Pe YT sigur gasiti filmulete..

Liviu Dănilă spunea...

Interesanta adresă. Iţi mulţumesc!

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?