A trăit între 200 – 120 î.e.n., şi este considerat unul din cei mai importanţi istorici greci. Născut într-o familie bogată din Megalopolis, devenind o personalitate de frunte a Ligii aheene (hiparh în 169/168), Polibiu face parte în 167 din cei 1000 de ostatici greci aduşi la Roma după încheierea celui de-al treilea război macedonean. În capitala Imperiului, Polibiu devine prietenul şi mentorul lui C. Scipio Aemilianus, pe care îl însoţeşte la asediul Cartaginei (148 – 146 î.e.n.) şi poate şi la împresurarea Numantiei (134 – 133 î.e.n.).
Călătoreşte mult în Italia, Sicilia, Galia, Spania, Africa de Nord. În urma înfrângerii ultimei răscoale antiromane a cetăţilor greceşti în 146, Polibiu intervine la Roma obţinând unele concesii pentru compatrioţii săi învinşi. Scrierile sale din tinereţe, o biografie a strategului Ligii aheene Philopoimen (3 cărţi), un manual de tactică, o lucrare geografică despre zona ecuatorială, s-au pierdut. Opera sa majoră, Historiai (Istorii), o istorie universală în 40 de cărţi, avându-l pe Tucidide ca model, caută să reconstituie şi să explice ascensiunea Romei de la o putere locală la stăpâna necontestată a întregului bazin al Mării Mediterane. Ea rămâne izvorul principal din Antichitate pentru perioada 220 – 144 î.e.n. (s-a păstrat cca 1/3 din volumul iniţial, cărţile 1 – 5 integral, restul fragmentar).
Polibiu este autorul unei lucrări pragmatice; relatarea faptelor este făcută de un om de stat şi un soldat dotat cu pătrunzătoare luciditate, care încearcă să descifreze cauzalitatea evenimentelor, cauza creşterii şi descreşterii statelor antice. Polibiu este şi un adevărat filosof al istoriei. Opera sa a exercitat o imensă influenţă până la sfârşitul Antichităţii. Poseidonius şi Strabon au continuat-o, Diodor din Sicilia, Titus Livius, Appian, Plutarh au folosit-o intens, iar Machiavelli şi Montesquieu au extras, peste un mileniu şi jumătate, preţioase idei pentru propria lor gândire politică.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?