-->

duminică, 14 august 2011

Un arhitect de geniu – Pollio Marcus Vitruvius

A fost cel mai important arhitect şi inginer constructor roman. Singurele elemente cunoscute ale biografiei lui Vitruvius sunt cuprinse în unica sa operă, redactată la bătrâneţe şi dedicată în jurul anului 25 î.e.n., împăratului Octavian Augustus. 

În tinereţe a activat ca inginer militar sub Iulius Caesar (Gallia) şi Octavianus (Roma), ridicând chiar o bazilică în colonia Iulia Fanestris (Fanum din Umbria), probabil oraşul său natal. Identificarea lui Vitruvius drept cavalerul L. Vitruvius Mamurra, ofiţer în vremea lui Pompeius şi Caesar, rămâne doar o ipoteză. De arhitectura (Despre arhitectură, 10 cărţi) constituie unica operă antică de arhitectură şi inginerie care s-a păstrat. Bazat pe surse elenistice (Hermogenes din Priene, Ktesibios, Pytheos) şi latine (Antichităţile lui Varro), dar beneficiind şi de experienţă inginerească personală, Vitruvius a realizat un fel de manual de arhitectură tehnicist şi arid sub aspect stilistic, dar bine documentat şi precis, a cărui glorie a început abia în antichitatea târzie şi a sporit continuu în Evul Mediu timpuriu şi în epoca Renaşterii.

           LD 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 comentarii:

Anonim spunea...

Un articol foarte bun, scurt si inteligent scris. Incet dar sigur va construiti in lumea bloggerilor un brand. Nu abandonati munca aceasta. Scrieti despre cultura cat mai mult. Dorina

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?