-->

luni, 29 august 2011

Thales din Milet şi esenţa lumii

A trăit între 625 – 545 î.e.n.  şi a fost o personalitate completă a culturii greceşti: filosof, matematician şi om de litere. Datele despre viaţa şi opera primului filosof grec cunoscute astăzi sunt extrem de sumare. În secolul IV î.e.n. devenise deja subiect de legende, Platon şi Aristotel neposedând nici una din scrierile sale. 



Personalitate multilaterală, fondator al şcolii filosofice ioniene, Thales din Milet este cel dintâi care, emancipându-se de mit, a căutat o explicaţie naturală fenomenelor naturii. Thales exclude divinitatea ca izvor şi esenţă a tuturor lucrurilor din univers, înlocuind-o cu o materie esenţială, primordială – apa (elementul umed), pământul însuşi este conceput ca o navă plutind pe un ocean. În domeniul astronomiei, adept al geocentrismului, Thales din Milet a studiat mişcarea aştrilor şi a căutat cauza eclipselor. Interesant este că Thales din Milet a prezis chiar şi marea eclipsă de soare din data de 28 mai 585 î.e.n., devenind vestit în întreaga lume greacă. 
Thales a călătorit mult în Asia şi Egipt; pe baza umbrei, ar fi măsurat mărimea piramidelor şi ar fi căutat o explicaţie ştiinţifică inundaţiilor periodice ale Nilului. S-a ocupat de fenomenul magnetismului şi al electricităţii. O serie de teoreme din geometrie îi poartă numele. Ancorat şi la viaţa politică, Thales din Milet a propus cetăţilor greceşti din Asia Mică încheierea unei alianţe pentru a face faţă pericolului persan de la jumătatea secolului al VI-lea î.e.n.
Tradiţia ne-a transmis şi o serie de pertinente cugetări şi aforisme asupra condiţiei umane.

Thales din Milet era convins că cel mai greu lucru este să te cunoşti pe tine însuţi, iar cel mai uşor să dai sfaturi altora. Epoca elenistică l-a considerat primul dintre cei 7 înţelepţi ai lumii antice.

      LD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?