-->

duminică, 24 decembrie 2017

Animale și vieți omenești

Medalia Dickin, numită în cinstea fondatorului PDSA, Maria Dickin, a fost acordată în 1943 unui porumbel călător pe nume Winkie. Pe medalia sa de onoare a fost inscripționat textul "We also serve”, iar meritul acestei păsări este incontestabil. La fel ca și Winkie, GI Joe, un porumbel al armatei americane, a salvat la rândul său peste 1000 de vieți când a transmis un mesaj despre un sat ce urma să fie bombardat. 

În data de 23 februarie 1942, un bombardier britanic s-a prăbușit în Marea Nordului după ce se întorcea dintr-o misiune de luptă în Norvegia. Cu doar câteva clipe înainte ca avionul să se prăbușească în apele înghețate, vă imaginați cât de tensionate au fost acele clipe, porumbelul Winkie și-a luat zborul și a pornit într-o misiune de salvare aproape imposibilă. Cei aproximativ 160 - 200 de kilometri ce separau echipajul de Marea Britanie, au fost parcurși într-un timp record de Winkie care, deși nu aducea cu el niciun mesaj, a reușit să-i salveze pe soldați. Experții din cadrul RAF au calculat și stabilit poziția avionului prăbușit analizând diferența de timp dintre momentul pierderii legăturii cu echipajul și sosirea porumbelului, luând în calcul și impactul direcției vântului și al uleiului de pe penele păsării asupra vitezei sale de zbor.


Dacă astăzi, nouă – având telefoane mobile, emailuri și alte lucruri de genul acesta – ne e foarte greu să ne imaginăm cum funcționa comunicarea în anii '40 în timpul războiului. Era foarte dificil, iar porumbeii au salvat cu siguranță foarte multe vieți zburând în condiții dificile.
De atunci și până astăzi, peste 60 de animale au primit această medalie, inclusiv 18 câini, 3 cai și o pisică. 
Din păcate, au fost și cazuri pe care istoria, evident, oamenii în ignoranța lor, nu le-a înregistrat, însă au existat cu siguranță. Așa a fost și cazul văcuței Florina care a salvat de la moarte, în primăvara anului 1945, un soldat maghiar care își pierduse picioarele călcând pe o mină din apropierea unei fântâni distruse. Văcuța Florina i-a auzit vocea și s-a întors în sat mugind fără încetare minute în șir. Deși nimeni nu înțelegea ce o apucase, unul dintre țărani a urmat-o pe văcuță și l-a găsit pe soldatul maghiar în agonie. Eroina a apărut în mai multe articole din presa maghiară, iar soldatul salvat de ea a reușit să se recupereze după război. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?