-->

duminică, 26 aprilie 2015

Cele mai bune soluţii de stocare a datelor

 Cantitatea de date a fiecăruia dintre noi este într-o continuă creştere şi, evident, apar probleme inerente legate de soluţiile de stocare a acestora. Orice soluţie bună necesită costuri, iar costurile nu sunt în armonie cu nivelul pecuniar pe care ni-l putem permite. Tocmai de aceea soluţiile de stocare în cloud au căpătat, de la an la an, o importanţă tot mai mare. Recunosc că am privit la început cu suspiciune tehnologia în nori, după principiul că ce nu ai în mână nu-ţi aparţine, însă ulterior am depăşit acest sentiment de nesiguranţă.
 Evident că nu te apuci să urci în nori documente sau imagini de natură personală. însă dacă vorbim de documente cu caracter general, materiale strict necesare activităţii profesionale, atunci cloud-ul devine chiar un instrument de lucru interesant. Sunt nenumărate oferte de stocare în cloud, evident gratuite, unele ridicând ştacheta până 1 TB (vezi oferta celor de la mail.ru), însă nu şi vitezele de transfer. Nu recomand nimănui să-şi deschidă un cont de acest fel oferit în condiţii dubioase. Prefer să merg pe soluţiile oferite de nume cunoscute şi care oferă o relativă stabilitate şi credibilitate (Google, Microsoft, BOX, MEGA sau DIGI). Tocmai de aceea şi topul meu de astăzi are în vedere doar soluţiile oferite de furnizorii de mai sus, chiar dacă pe piaţă sunt nume precum Copy, MediaFire, Bitcasa, ADrive, Surdoc, Ozibox, Tresorit sau chiar Younited Cloud (serviciu oferit de F-Secure) şi care se bucură de încredere din partea consumatorilor de conţinut media.
 Topul meu are în vedere nu doar numele companiei, ci credibilitatea, viteza de transfer a datelor, posibilităţile de customitizare pe care le oferă şi nu are nicio legătură cu spaţiul oferit utilizatorilor.

Locul V în topul meu se plasează BOX Cloud (datorită cantităţii de date limitată pe care o suportă)


Locul IV este ocupat de OneDrive de la Microsoft (datorită vitezei reduse de transfer a datelor). 


Locul III este ocupat de Digi Storage oferit de RCS & RDS (serviciu oferit exclusiv abonaţilor săi).


Locul II este deţinut de Google Drive


Locul I revine serviciului MEGA pentru excelentele puncte pe care le aduce în competiţie. Este, la fel ca şi Digi Storage, un serviciu unic datorită modului de encriptie. 


Datele încărcate sunt criptate pe dispozitivul original înainte de a fi trimise pe Internet, iar datele descărcate sunt decriptate numai după ce au ajuns pe dispozitivul de descărcare. Sistemele clientului sunt responsabile de generarea, schimbarea şi gestionarea cheilor de criptare. Niciuna din cheile de criptare utilizabile nu vor părăsi vreodată calculatoarele client (cu excepţia cheilor RSA publice).

Dacă vorbim însă de un top al încrederii pe termen lung în serviciile de mai sus, atunci topul se modifică şi capătă următoarea ierarhie:

1.Google Drive 
2.OneDrive
3.BOX
4.Digi Storage
5.MEGA

Această nouă situaţie pentru serviciul MEGA se datorează lui Kim Dotcom (numit de către The Telegraph "coşmarul oricărui PR şi visul oricărui jurnalist"), creatorul imperiului MegaUpload, care nu oferă credibilitate. Deşi serviciul îmi place foarte mult, partea interesantă este că tinde să devină chiar cel mai bun, mă aştept ca în orice clipă datele pe care le-am oferit spre stocate să nu mai poată fi accesate. MEGA Cloud este până la urmă un risc asumat.

Puteți să dați like şi pe Facebook pentru a fi la curent cu ultimele postări ale blogului.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 comentarii:

*StMS spunea...

Mega e preferatul meu :)

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?