-->

marți, 18 februarie 2014

Contele de Saint-Germain a prevestit declanşarea Revoluţiei franceze din 1789


 Poate cel mai interesant aspect al lucrării scrise de Isabel Cooper-Oakley, în ciuda scăpărilor semnalate în articolul precedent, este jurnalul contesei d'Adhemar în care întâlnim, între pag. 52-72, o interesantă relatare petrecută cu mult timp înainte de declanşarea Revoluţiei franceze din 1789. 
Regele Franţei, repet, nu are timp de pierdut...Cu toate acestea, doamnă contesă, iată ce vă propun. Vorbiţi-i reginei despre mine, despre serviciile pe care le-am adus guvernului în misiunile care mi-au fost încredinţate la diferitele curţi ale Europei. Dacă majestatea sa mă va asculta, îi voi dezvălui ce ştiu. Apoi, ea va judeca dacă va fi bine pentru mine să apar în faţa regelui. În orice caz, singura mea condiţie este să nu intervină domnul de Maurepas”.
Regina Maria Antoaneta a consimţit să îl cunoască pe Saint-Germain, însă numai în prezenţa contesei d'Adhemar.
Am intrat prin cabinete. Doamna de Misery ne-a condus în camera tainică în care ne aştepta regina. Ea s-a ridicat cu demnitate plină de afabilitate. >Domnule conte, i-a zis ea, >Versailles este un loc familiar pentru dumneavoastră<. >Majestate, timp de aproape douăzeci de ani am avut o relaţie foarte apropiată cu ultimul rege. A binevoit să mă asculte cu bunătate. S-a folosit de umilele mele abilităţi cu mai multe prilejuri şi nu cred că a regretat că m-a onorat cu încrederea sa<…>Regin va cumpăni cu înţelepciunea sa ceea ce îi voi destăinui. Grupul enciclopedist doreşte puterea. O va obţine doar prin căderea totală a clerului şi, pentru a se asigura de acest rezultat, vor rasturna monarhia. Acest grup, care caută un conducător printre membrii familiei regale, şi-a îndreptat atenţia către ducele de Chartres. Acest prinţ va deveni unealta unor oameni care îl vor sacrifica atunci când nu le va mai fi de folos. I se va oferi coroana Franţei, dar în locul tronului va vedea eşafodul. Dar până să vină această zi a plăţii, ce cruzimi! Ce crime!... Ei vor aboli religia catolică, aristocraţia şi magistraturile.>Aşadar, nu va rămâne decât regalitatea!<, l-a întrerupt regina cu nerăbdare. >Nici măcar regalitatea, ci o republică lacomă, al cărei sceptru va fi toporul călăului<...Discuţia se aprinde şi este stopată de Maria Antoaneta, o plictiseau adevăratele probleme ale Franţei şi ale oamenilor, apoi îi dă de înţeles Contelui de Saint-Germain că întrevederea a luat sfârşit. >Domnule, a spus ea, adevărul poate uneori să nu coincidă cu probabilul< Contele şi-a continuat însă avertismentul spunând: >Eu sunt Casandra, Franţa este regatul lui Priam. Apoi, vor apărea din toate părţile regatului oameni dornici de răzbunare, de putere şi de bani. Ei vor răsturna totul în calea lor. Populaţia răzvrătită îi va ajuta. Un fel de delir va pune stăpânire pe cetăţeni. Va izbucni războiul civil împreună cu ororile sale. Acesta va aduce cu sine asasinatul, jaful şi exilul. Atunci se va regreta faptul că nu am fost ascultat. Dar va fi prea târziu. Furtuna va fi măturat totul în faţa ei”.

După declanşarea revoluţiei franceze din 1789, contesa de Adhémar a primit un bileţel de la Saint-Germain pe care erau scrise cuvinteleTotul este pierdut, contesă! Soarele acesta este ultimul care va apune pentru monarhie. Mâine nu va mai exista, va domni haosul, o anarhie nemaivăzută. Ştiţi tot ce am încercat să fac pentru a da un alt curs situaţiei. Am fost dispreţuit. Acum este prea târziu. Staţi retrasă, voi veghea asupra dumneavoastră. Fiţi prudentă şi veţi supravieţui furtunii care va dărâma totul”. Adhémar, op.cit.,ii.,pp.52-72
Şi contesa d'Adhemar a supravieţuit tăvălugului care a măturat absolutismul francez, a trăit în vremea Directoratului, Consulatului şi apoi, în perioada Imperiului. I-a supravieţuit chiar şi lui Napoleon I, văzându-l cum “creşte” de la statutul de “soldat-general” şi până la cel de împărat. Napoleon a pierit la data de 5 mai 1821 pe insula Sf. Elena, moment care incheie şi jurnalul zilnic al doamnei d'Adhemar. Aceasta a murit în anul 1822. 

Puteți să dați like şi pe Facebook pentru a fi la curent cu ultimele postări ale blogului.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?