-->

luni, 6 ianuarie 2014

Antonio Pigafetta şi supravieţuitorii călătoriei în jurul lumii a lui Fernando Magellan


Moartea lui Magellan (28 aprilie 1521) şi fapta sa istorică, chiar dacă nu a trecut primul prin strâmtoarea care îi poartă numele, reprezintă un moment deosebit de important în istoria universală şi a lumii moderne.
Jurnalul lui Antonio Pigafetta reprezintă un reper fără de care fapta lui Magellan ar fi fost, poate, uitată. Ignoranţa îl caracterizează cel mai bine pe om, atât pe omul primitiv, deşi aici putem găsi scuze, cât mai ales pe omul modern şi contemporan.

 Antonio Pigafetta s-a născut la Vicenza, cel mai probabil în anul 1480. În 1518 a făcut parte din suita nunţiului papal şi a protonotarului Francesco Chiericati, trimis de papa Leon X într-o misiune specială în Spania la Carol al V-lea. După o şedere de două luni la Zaragoza, ambasada a pornit spre Barcelona, unde Pigafetta a aflat despre proiectata expediţie a lui Magellan spre insulele Moluce. Procurându-şi recomandaţiile necesare, Pigafetta s-a prezentat lui Magellan şi a fost primit de acesta în echipajul vasului amiral Trinidad în calitate de rezervist (sobrasaliente), fiind trecut în liste sub numele de Antonio Lombardo, adică din Lombardia. 

  Antonio Pigafetta

 Flota lui Magellan era compusă din cinci corăbii Trinidad, San Antonio cu un tonaj de 120 de tone, Concepción cu un tonaj de 90 de tone, Victoria cu un tonaj de 85 de tone şi Santiago (Sfântul Iacob) cu un tonaj de 75 de tone.
Este aproape imposibil de stabilit din câţi oameni era format echipajul lui Magellan. Printr-un decret regal din 5 mai 1519 numărul maxim al echipajelor se ridica la 235 de oameni. Pe lângă aceste persoane, care erau trecute în listele fiecărei corăbii în parte, se crede că mai erau aproximativ 26 de oameni ale căror nume nu erau trecute în listele corăbiilor. Aşadar, întreaga flotilă avea aproximativ 265 de oameni. Căpitanii lui Magellan de pe San Antonio, Concepción, Victoria şi Santiago erau în ordine Juan de Cartagena, Gaspar de Quesada, Luis de Mendoze şi Juan Serrano.  
 Sebastian El Cano, omul căruia destinul i-a încredinţat misiunea de a încheia călătoria lui Magellan, activa pe vasul Concepción şi îndeplinea calitatea de ofiţer navigator. Pe baza unui document oficial care se păstrează în arhiva principală a Indiei, avem astfel ocazia să cunoaştem, în special, lista celor rămaşi în viaţă pe caravela Victoria şi care au ajuns cu bine în Spania. Numele acestor adevăraţi argonauţi sunt:

1.Juan Sebastian de El Canocăpitan
2.Francisco Albopilot
3.Miguel Rodasofiţer navigator
4.Juan de Acuriocârmaci
5.Martin de Iudisibusmarinar
6.Hernando de Bustamentefrizer
7.Airescannonier
8.Diego Gallegomarinar
9.Nicolas de Naplesmarinar
10.Miguel Sanchez de Rodasmarinar
11.Francisco Rodriquezmarinar
12.Juan Rodriquez de Huelvamarinar
13.Antonio Hernandez Colmeneromarinar
14.Juan de Arratia marinar      
15.Juan de Santander - marinar
16.Vasco Gomez Gallegomarinar
17.Juan de Cibuletagrumete
18.Antonio Lombardo (Antonio Pigafetta) - rezervist

 "Sâmbătă 6 septembrie1522, intrarăm în golful San Lucar, numai 18 oameni şi cea mai mare parte bolnavi. Din restul de şaizeci câţi plecasem din Maluco, care muriseră de foame, care fugiseră pe insula Timor, care fuseseră omorâţi pentru nelegiurile lor. De când plecasem din acest golf şi până azi străbătusem 11.460 de leghe şi mai bine, făcând înconjurul lumii de la răsărit la apus". 

 Antonio Pigafetta nu aminteşte şi faptul că pe Victoria au fost aduse mirodenii a căror valoare a întrecut cu mult cheltuielile pentru echiparea celorlalte patru corăbii şi utilarea lor. Încărcătura costa din cuişoare, scorţişoară, nucuşoară şi arbore de sandal. Victoria a făcut după aceea o călătorie până în Cuba, apoi a suferit un naufragiu. 

 Puteți să dați like şi pe Facebook pentru a fi la curent cu ultimele postări ale blogului.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 comentarii:

Alex spunea...

Interesant articol. Felicitari

Anonim spunea...

buna! ai idee unde pot gasi jurnalul lui Pigafetta? am vazut ca ai pus si un citat in articolul acesta. Am nevoie de el pentru un proiect . Multumesc! Aprecieri pentru articol!

Liviu Dănilă spunea...

Da sigur. Jurnalul îl dețin în bibliotecă și am atașat până și coperta cărții în articol. Puteți încerca pe ocazii. ro, sunt câțiva vânzători foarte serioși acolo, sau la un anticariat din orașul dvs. Vă sugerez să alegeți prima variantă pentru că este mult mai sigură. Dacă locuiți în Drobeta Turnu-Severin, deși n-ați specificat asta, vă pot împrumuta lucrarea. În acest caz vă rog să-mi trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail, folosind formularul de contact. Vă mulțumesc pentru comentariu!

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?