-->

joi, 7 februarie 2013

Prizonierul timpului: Evgheni Gaiduciok

În mai multe ziare şi reviste occidentale din perioadă 1990-2012, inclusiv în câteva publicaţii extrem de apreciate de la noi (Enigme - Numărul 1018 - Formula AS), au apărut informaţii despre un caz aparte, aflat la graniţa dintre real şi ireal. Povestea incredibilă a lui Evgheni Gaiduciok pare desprinsă din paginile unui roman de science fiction şi diferă mult de povestea celebră a lui Rudolf Fentz, americanul despre care am scris într-un număr anterior. Ea începe în secolul XXIII şi se termină în 1991 (localitatea Jirnovsk, regiunea Volgograd din Rusia) şi asta pentru că Evgheni Gaiduciok a murit la vârsta de 76 de ani, cu două secole înainte de a se naşte. Conform povestirilor, schiţelor şi desenelor sale, el a călătorit prin timp, traversând veacurile şi lumile. Cu o maşină a timpului. Dar să o luăm cu începutul.
Avea doar 15 ani când, pentru a-şi impresiona prietena, a invitat-o la o plimbare cu maşina timpului undeva, pe un tărâm necunoscut. Ea nu mai fusese niciodată într-o asemenea călătorie fascinantă. El avea deja experienţă, fiind "copilotul" tatălui sau încă de mic. Vizitase epoci demult apuse şi continente îndepărtate. Dar singur, nu mai fusese niciodată. S-au îmbarcat împreună, fără ştirea nimănui, şi au traversat spaţiul şi timpul. Dar călătoria lor nu a durat prea mult. Aparatul a suferit o avarie şi s-a oprit în 1930, pe teritoriul Rusiei, în apropiere de Leningrad. Cei doi adolescenţi înspăimântaţi au realizat în scurt timp că maşina nu va mai putea porni cu ambii călători la bord şi, cu puţin noroc, numai unul dintre ei va reuşi să ajungă înapoi în secolul XXIII. Neavand altă soluţie, băiatul a împins-o pe faţa în vehicul şi, promitandu-i că se va întoarce şi el de îndată ce va găsi o soluţie, a expediat-o în viitor. 
Au trecut ani şi băiatul nu a putut descoperi o metodă de a reveni acasă. Ştia că se afla în trecut şi era conştient că oamenii acelor vremuri nu îl vor putea ajuta. Nici măcar înţelege sau crede. Tocmai de aceea a hotărât că cel mai bine este să păstreze secretă călătoria sa. A declarat autorităţilor locale că a fugit de la un orfelinat unde era brutalizat. După cercetările făcute superficial, băiatul a fost declarat orfan şi o familie fără copii l-a adoptat. A primit numele de Evgheni şi a început o viaţa nouă.
Toată viaţa, deşi reuşise să se integreze, să îşi întemeieze o familie, Evgheni Gaiduciok a trăit cu regretul şi dorul epocii sale. A secolului XXIII!
În perioada când era elev de liceu, a avut parte de o experienţă neobişnuită. Conform mărturiilor unor contemporani, Evgheni Gaiduciok s-a întâlnit în 1934 cu renumitul H. G. Wells, autorul celebrului roman "Maşina timpului", din anul 1895. Într-adevăr, cunoscutul scriitor de literatură stiinţifico-fantastică a fost în Uniunea Sovietică de mai multe ori. Scriitorul britanic cocheta cu comunismul şi, în anul mai sus amintit, a avut chiar o întrevedere cu Stalin. Partizan al ideilor socialiste, scriitorul şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu tinerii, viitorii purtători ai ideologiei marxist-leniniste. Astfel, printr-o întâmplare, creatorul "Maşinii timpului" a ajuns chiar la liceul unde învăţa Evgheni. Ce lovitură a destinului!
Svetlana Bulgakova, fiica lui Evgheni Gaiduciok, îşi aminteşte şi astăzi poveştile fabuloase ale tatălui său, pe care le asculta fascinată în fiecare seară. "Am auzit zeci de istorii uluitoare despre lansarea în spaţiu, despre cosmonauţi şi rachete, despre misiuni interplanetare. De abia acum mă întreb ce fel de călătorii în spaţiu existau atunci în 1949, cu 12 ani înainte de primul zbor în cosmos al lui Gagarin?! Alte povesti erau despre creaturi ciudate, care locuiesc pe planete îndepărtate, şi despre viaţa pe Pământ în viitor. Am ascultat poveşti istorisite atât de frumos de tatăl meu, cu mult înainte că ele să fi fost scrise! Deşi poveştile din viitor păreau reale, deşi tatăl meu cunoştea trecutul că şi când l-ar fi trăit, deşi ne relata fapte şi evenimente remarcabile din istorie atât de viu, încât oricui i-ar fi fost clar că fusese martor la ele, totuşi, niciodată nu l-am crezut întru totul. Mintea mea obtuză parcă refuza să accepte faptul că tatăl meu călătorise în timp".
În localitatea unde a trăit, în Jirnovsk, regiunea Volgograd din Rusia, el este considerat cea mai remarcabilă personalitate a secolului XX. Cunoştinţele sale fabuloase au impresionat prin profunzime, iar predicţiile sale, pe care el le numea "amintiri", s-au adeverit întotdeauna, uluind prin precizie: atacul Germaniei naziste asupra Uniunii Sovietice din 1941, rezultatul celui de-al doilea război mondial, planul politic şi economic postbelic, programul lui Gorbaciov de reconstrucţie (Perestroika). Iar în viitor inventarea maşinii timpului.
În anul 2011, în memoria lui a fost deschisă expoziţia "O viaţă dedicată căutării". Toate exponatele aparţinând lui Evgheni Gaiduciok, din perioadă antichităţii şi până în secolul XXIII, sunt reproduceri ale unor obiecte din epoci demult apuse, hărţi detaliate ale unor oraşe pierdute sau machete ale unor cetăţi dispărute, tot atâtea dovezi pentru nemaipomenita sa poveste. Şi poate că oamenii nu l-ar fi crezut până la capăt dacă, la inaugurarea expoziţiei, Vadim Cernobrov, un renumit cercetător, iniţiatorul unui proiect de călătorie în timp, nu s-ar fi hotărât să povestească tuturor ceea ce aflase chiar de la Evgheni Gaiduciok, în urmă cu peste 20 de ani.

"L-am întâlnit în 1985, la Moscova. A bătut la uşa apartamentului meu, mi-a întins mâna, s-a recomandat şi mi-a spus: "Am ajuns aici cu o maşină a timpului. Din viitor". L-am privit buimăcit, nestiind ce să fac într-o asemenea situaţie. Înainte de a-l trimite la plimbare pe cel care în mod clar era bolnav psihic, l-am întrebat totuşi de ce îmi spune asta tocmai mie. Răspunsul m-a uluit. Citise cartea mea despre maşina timpului. Dar în 1985, această nici măcar nu fusese scrisă! Prototipul Lovondatr, cu care aveam să testez, în 2001, accelerarea şi decelerarea timpului, era atunci doar o idee vagă, abia schiţată. Conform spuselor sale, el totuşi citise cartea, o ştia aproape pe dinafară şi se hotărâse să îmi vorbească, fiind convins că eu voi fi singurul om din întreaga Uniune Sovietică care îl va crede. Drept dovadă că venea din viitor şi ştia cu exactitate ce avea să se întâmple, mi-a vorbit despre căderea comunismului, despre viitorul preşedinte Boris Eltin şi despre războiul din Jugoslavia. Acum, când totul s-a petrecut întocmai, pentru mine nu mai există dubii: Evgheni Gaiduciok a fost un oaspete sosit din viitor".

Puteți să dați like şi pe Facebook pentru a fi la curent cu ultimele postări ale blogului.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?