-->

duminică, 17 februarie 2013

Avarii în Transilvania

Se crede în general că avarii după ce au pătruns la 568 în Câmpia panonică şi-au extins stăpânirea şi asupra bazinului ardelean. Aici şi-ar fi excercitat în următoarele două, trei secole, sub o formă oarecare, supremaţia. Această părere se bazează pe presupunerea că ei, fiind moştenitori ai teritoriului gepizilor, ar fi trebuit să cuprindă şi regiunile învecinate dinspre răsărit, tinând seama de puterea deosebită pe care au avut-o în anumite faze. La aceasta se mai adaugă şi ipoteza că bogăţiile naturale în aur şi sare ale subsolului ardelean şi-au exercitat atracţia şi asupra lor.
Această teză nu a avut până în prezent o documentare ştiinţifică mai amplă în care să se arate unde şi când se poate sesiza în Transilvania prezenţa elementelor avare şi care este semnificaţia lor istorică. Materialele arheologice n-au fost supuse unui studiu aprofundat sau de ansamblu, cu toate că s-a semnalat cu ocazia publicării anumitor descoperiri, caracterul sau factura lor avară. De aceea este explicabil că în vasta bibliografie privind istoria veche a bazinului dunărean mijlociu, nu figurează niciun titlu care să trateze în mod special problema existenţei şi stăpânirii avarilor în Transilvania. 
O cercetare nu trebuie să se restrângă numai la problema direct pusă a existenţei şi stăpânirii avarilor în Transilvania, ci trebuie cunoscut rolul pe care l-au avut avarii ca factor activ în înaintarea şi răspândirea spre apus a slavilor, care se aflau în unele părţi ale regiunii carpato-danubiene. Relaţiile dintre cele două populaţii nu trebuie privite ca raporturi de dependenţă a diferitelor triburi slave faţă de avari, ele îmbrăcând adeseori forma unei colaborări şi coexistenţe de pe poziţii egal îndreptăţite. Raritatea izvoarelor istorice referitoare la această perioadă, chiar şi a celor arheologice, ne obligă să acordăm oricărei descoperiri o deosebită importanţă pentru că nu face decât să contribuie la umplerea golurilor şi lacunelor privind problematica acestui subiect.

                            LD 

Puteți să dați like şi pe Facebook pentru a fi la curent cu ultimele postări ale blogului.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 comentarii:

Anonim spunea...

Stiu ca prezenta avarilor in Transilvania a fost exclusa de multi ani de catre specialisti, desi profu'meu de istorie veche de la Iasi, sustinea exact ipoteza ta. Pana la urma ceva a fost acolo. Avocat Marin Vasile Moldoveanu (Iasi).

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?