-->

marți, 4 decembrie 2012

Secretul cifrei magice

Încă din Antichitate cifra şapte a căpătat o importanţă specială, fiind considerată magică sau chiar sacră. Candelabrul cu şapte braţe, menora, simbolizează în religia iudaică cele şase zile ale săptămânii şi sabatul.
Pentru filozoful şi matematicianul grec Pitagora, care a trăit în sec. VI î.Hr., semnificaţia deosebită a lui şapte provenea din însumarea lui patru cu trei, la fel ca la egipteni şi babilonieni. Triunghiul şi pătratul le păreau matematicienilor Antichităţii configuraţii desăvârşite; şapte, ca sumă a lui trei cu patru, era de aceea considerat o cifră sacră. La egipteni şi babilonieni era suma celor două cifre al vieţii, tatăl, mama şi copilul, adică trei oameni, sunt fundamentul vieţii, iar patru este cifra punctelor cardinale şi a direcţiilor vântului, din care vine ploaia care susţine viaţa şi dă rodnicie holdelor.
De altfel, în Antichitate există nenumărate exemple în care oamenii au găsit semnificaţii speciale ale cifrei şapte: vechii greci alegeau în fiecare an pe cei mai buni şapte tragedieni şi comedianţi ai lor, îi cinsteau, ca şi romanii antici, pe cei şapte înţelepţi, iar Roma s-a clădit pe cele şapte coline.
Potrivit dogmei creştine, există şapte păcate de moarte şi şapte taine sau sacramente.
Pentru mahomedani, locul iluminării supreme este cel de-al şaptelea cer. La 27 iunie creştinii sărbătoresc ziua celor Şapte Adormiţi, cei şapte fraţi martiri zidiţi de vii din cauza credinţei lor, la anul 251 d.Hr. Se spune că dacă plouă în ziua aceea, şapte săptămâni la rând va fi vreme rea. Apoi mai este Constelaţia Pleiadelor, a celor şapte fiice ale lui Atlas, deşi cu ochiul liber se pot număra până la unsprezece stele.
Şi în basme revine mereu misterioasa cifră şapte: cavalerul Barbă Albastră a avut şapte neveste, Albă ca Zăpada a stat la cei şapte pitici, dincolo de cei şapte munţi. Croitoraşul cel Viteaz a reuşit să ucidă şapte muşte dintr-o lovitură. Iar şirul avestor exemple ar putea să continue la nesfârşit, în întreaga lume.  

Puteți să dați like şi pe Facebook pentru a fi la curent cu ultimele postări ale blogului. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?