Cesare Beccaria (1738-1794), gânditor italian care a îmbogăţit tezaurul gândirii iluministe, a oferit o analiză mai puţin cuprinzătoare a societăţii decât Rousseau. Cu toate acestea, el este autorul unei controversate analize asupra cauzelor şi soluţiilor infracţiunilor.
Ca şi Rousseau, Beccaria considera că proprietatea avea o influenţă nefastă. El socotea că posesiunile celor bogaţi erau cauza pentru care cei lipsiţi de avere încălcau normele de convieţuire socială. În opinia lui Beccaria, bogaţii făceau legile în aşa fel încât să fie înşişi favorizaţi, dând astfel naştere unor nedreptăţi care împingeau restul societăţii să comită infracţiuni.
Datorită acestor puncte de vedere asupra caracterului nefast al proprietăţii, adversarii l-au etichetat drept “socialist”, inventând astfel un nou cuvânt. Ei credeau că punerea în practică a ideilor lui Beccaria ar fi dezlănţuit un haos. Totuşi, adepţii lui considerau că lucrările respective vizau ceva mai mult decât simpla reformare a sistemului de legi şi eradicarea principalelor cauze ale infracţionalităţii.
LD
3 comentarii:
Sincer am auzit de Cesare Beccaria, dar pana acum nu am reusit sa il citesc. Ceea ce spuneti despre el, suna foarte interesant!
Nu este deloc uşor să scrii despre socialism, cel puţin nu într-o astfel de manieră. Se vor găsi destui "capitalişti de umplutură" care îţi vor critica punctele de vedere şi vor dori să te disociezi de tot ceea ce eşti obişnit să spui. Până la urmă, dacă vrem să fim sinceri, trebuie să recunoaştem că sursa tuturor relelor o reprezintă proprietatea privată, inechitatea socială de aici pleacă şi se accentuează de la o generaţie la alta. Sunt mult prea mari diferenţele între veniturile oamenilor, iar banii nu îi câştigăm cu toţii la fel. Unii îi câştigă mult prea uşor, într-un mod cu totul şi cu totul nesimţit de dureros.
Crud, dar perfect adevărat.
Trimiteți un comentariu
Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?