Ziua Naţională a României ne obligă să ne amintim cu veneraţie de eroii noştri militari şi suntem datori să le respectăm numele şi jertfa. Un astfel de erou este şi caporalul de aviaţie Ion Romanescu (1895 – 1918).
Ion N. Romanescu, fiul unui vestit edil al Craiovei, s-a născut în Belgia, la Liege. În primii ani de viaţă a trăit în Franţa şi Belgia, fapt ce a determinat orientarea sa culturală, precum şi dragostea pentru Franţa, pe care a considerat-o cea de a doua sa patrie. Tânărul Ion N. Romanescu a studiat în şcoli prestigioase din Craiova (Liceul “Carol I”), Iaşi (Liceul internat) şi apoi la Universitatea din Bucureşti. În timpul studiilor, Ionel Romanescu s-a remarcat prin pasiunea pe care a manifestat-o faţă de zbor, într-un moment în care se făceau primii paşi în dpmeniul aviaţiei. Datorită acestui fapt, a fost considerat de către Federaţia Internaţională de Aeronautică de la Paris drept “cel mai tânăr zburător din lume”.
La intrarea României în război, în august 1916, Ion Romanescu s-a înrolat voluntar în aviaţie. A fost repartizat la şcoala de aviaţie de la Botoşani, unde s-a pregătit exemplar pentru a deveni un pilot excelent. Aici s-a împrietenit cu piloţii şi intructorii din cadrul misiunii militare franceze.
La începutul anului 1918, a plecat spre Franţa. Aici s-a înrolat voluntar în aviaţia franceză. A urmat apoi mai multe şcoli de pilotaj. La 10 octombrie a participat la prima luptă, în care şi-a dovedit calităţile de luptător. În ziua de 1 noiembrie 1918, cu doar 10 zile înainte de sfârşitul războiului, avionul său, lovit de un proiectil german a fost pulverizat, moartea pilotului fiind instantanee. Avea doar 23 de ani.
“Mormântul cu nr. 1645 al eroului român străjuieşte şi astăzi în cimitirul eroilor din Rethel, memoria veşnic vie a aviatorului Ion Romanescu probând peste timp, conştiinţa europeană a numeroşilor români care s-au jertfit pentru libertatea, pacea şi prosperitatea Europei”. Luchian Deaconu, Mormântul din cer, Ion N. Romanescu, Aviator român căzut pentru libertatea Franţei.
Textul acestui articol a fost preluat dintr-o lucrare a domnului profesor Valentin Băluţoiu.
1 comentarii:
eroii nu mor niciodata dar s-au cam pierdut in valamsagul evenimnetelor... iar astazi eroii sunt eroi in bautura, fumat sau cum spune micu: 'primul la pariuri sportive live'...adica termenul 'erou' s-a pierdut....
Trimiteți un comentariu
Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?