-->

miercuri, 12 octombrie 2011

O glumă proastă şi o lecţie pe măsurăIluministul Voltaire (1694 - 1778), numele său adevărat François-Marie Arouet, era cunoscut în epocă pentru ironia, simţul umorului, replica spontană. Într-o perioadă a fost invitat constant la curtea unui mare admirator al său, regele Prusiei, Frederic al II-lea (1740-1786), cel Mare (Friedrich der Große), poreclit şi Der Alte Fritz ("Bătrânul Fritz").


                         Frederick al II-lea la vârsta de 68 de ani, pictură de Anton Graff

În timpul unui banchet, Voltaire şi curtenii regelui se aflau la masă, Frederic i-a trimis vestitului filosof un bilet pe care scria Voltaire este un măgar!”, rugându-l pe destinatar să-l citească cu glas tare. Foarte calm, Voltaire a citit mesajul (ceea ce a provocat râsul curtenilor), dar a adăugat: “Vai, majestate, dar aţi uitat să vă semnaţi: Frederic al II-lea!”.

Imediat curtenii au încetat să mai râdă, era chiar culmea, iar Frederic al II-lea, poate pentru prima dată în viaţa lui, a fost ridiculizat prin propriile cuvinte.

În acea perioadă, Voltaire ajunsese la contradicţii cu Friedrich al II-lea, aşa încât a părăsit castelul acestuia de la Potsdam în anul 1753.

                  LD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 comentarii:

Moraru Giorgian Claudiu spunea...

Iubirea este o stofa a naturii, brodată de imaginaţie. – Voltaire

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?