-->

marți, 4 octombrie 2011

Distrugerea unei minuni: Farul din Alexandria

Farul a rezistat destul de bine calamităţilor naturale (furtuni, cutremure) şi mai puţin furiei distrugătoare a oamenilor.
După cucerirea Alexandriei de către arabi, bizantinii dându-şi seama de importanţa strategică a farului, au trimis un agent cu misiunea de a-l sabota. Totul se petrecea în sec. IX e.n.


Agentul diplomaţiei bizantine, reuşeşte să câştige încrederea califului Al-Walid şi-l convinge că sub fundaţiile Farului sunt ascunse mari bogăţii. Drept urmare, califul a cerut imediat demolarea impunătoarei construcţii şi, până să-şi dea seama că a fost înşelat, aproape jumătate din edificiu fusese dărâmat. Încercările de reconstrucţie din cărămidă au eşuat, oglinda n-a mai putut fi montată la loc, iar dispozitivul fragil care o suţinea a căzut şi s-a sfărâmat în mii de fragmente. Acţiunea începută din prostia califului Al-Walid a fost desăvârşită de cutremurele din 1182, 1303 şi mai ales de cel din 1375, care a distrus complet Farul. 


             LD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 comentarii:

Anonim spunea...

si uite asa, din cauza unor interese idioate, s-a ales praful de una dintre cele mai cunoscute minuni ale lumii antice. mai bine distrus decat sa-l aiba arabii si, pe de alta parte, mai buna era comoara, utopica dealtfel, decat farul.trist!

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?