-->

vineri, 16 septembrie 2011

Mai avem şi alte minuni ale lumii antice

Minunile lumii antice nu sunt, doar, minuni, ci monumente impresionante ale artelor plastice şi arhitecturii, iar selecţionarea lor (în doar şapte minuni ale lumii antice) este subiectivă. De ce să ne oprim la doar şapte minuni ? De ce nu la mai multe ? Voi aminti în continuare doar câteva exemple, evident subiective, însă demne de luat în seamă.



Există autori antici care au inclus printre aceste monumente ale lumii antice, pe lângă cele şapte deja cunoscute, unele noi, de exemplu, Zidurile Babilonului, cu cele opt porţi monumentale, străjuite de statui şi împodobite cu basoreliefuri remarcabile. Alţi autori mai noi consideră că Roma a fost nedreptăţită în această selecţie limitată la regiunile Mediteranei răsăritene, Capitoliul roman, de pildă, cu templele monumentale ale lui Jupiter, Junona şi Minerva, este numai unul dintre numeroasele exemple.
                                                                     Capitoliul roman

Vorbind de realizările ieşite din comun ale inginerilor şi arhitecţilor romani (palate, temple, arene, viaducte, terme, ş.a.), printre care să nu uităm podul peste Dunăre de la Drobeta (Drobeta Turnu - Severin), cu cei douăzeci de stâlpi de piatră uniţi prin arce – excepţională operă inginerească a lui Apolodor din Damasc (c. 60 – 125 e.n., ucis pe nedrept din ordinul împăratului Hadrian). 


Ca şi în cazul altor monumente antice astăzi dispărute, detaliile construcţiei nu ni s-au păstrat decât în informaţii de mâna a doua, discutabile – dar despre valoarea ei cu totul deosebită stă mărturie însuşi faptul că aveau să treacă optsprezece veacuri până la realizarea altui pod pe cursul inferior al Dunării – cel de la Cernavodă, proiectat şi construit de Anghel Saligny. 


Urmează: Sostrate şi construcţia Farului din Alexandria

        LD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comentarii:

Marycix spunea...

Da si eu cred ca sunt mult mai multe minuni ale lumii antice care trebuie scoase in evidenta, dar cine are un cuvant de spus in acest sens decat dumneavoastra istoricii? Sau numarul sapte are o anumita semnificatie?

Liviu Dănilă spunea...

Istoricii au datoria de a căuta adevărul şi de a rescrie totul. Eu nu sunt istoric, nu produc informaţii, nu lansez date ştiinţifice noi, însă militez pentru o nouă abordare a istoriei.
În ceea ce priveşte cifra 7, numarul pitagoreic, considerat ca fiind magic, este simbolul dorinţei de perfecţiune. Vă mulţumesc pentru mesaj!

Anonim spunea...

am o intrebare care nu se refera la minuni, ci la Apolodor din Damasc. sub ce motiv a fost ucis? multumesc.

Liviu Dănilă spunea...

Este un subiect care mi-a stârnit curiozitatea încă de pe vremea când eram student. În fine... Ceea ce se cunoaşte este că după anul 117 e.n., adică după moartea împăratului Traian, protectorul marelui artist, lucrurile s-au schimbat brusc. Moştenitorul lui Traian, Hadrian îl ura datorită unui episod de natură sexuală şi pe care nu-mi permit să-l detaliez. A căzut după anul 117 īn disgraţie şi a fost ucis din ordinul lui Hadrian.
Am evitat mereu să scriu despre acest împărat şi poate îţi dai seama şi de ce.

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?