-->

joi, 22 septembrie 2011

A fost sau n-a fost ?


A fost sau n-a fost?” nu este doar un film bun al regizorului Corneliu Porumboiu, este o realitate pe care, nici după douăzeci de ani, românii încă nu o cunosc. Deşi apar anual mii de produse media, concretizate în sute de emisiuni şi talk-show-uri, articole de presă şi documentare, Revoluţia din 1989 rămâne o enigmă. Cei cărora le este favorabilă noua realitate din România, că nu degeaba au tăiat ei capul “dihaniei”, cei care azi au totul şi nu ştiu să ofere sau să pună nimic în loc, exact ei susţin că ştiu totul despre Ceauşescu şi despre revoluţie. Habar n-aveţi domnilor!

Interviul lui Nicu Ceauşescu, înregistrat în 1991, dar nedifuzat niciodată pe un post de televiziune din România, cunoscut ca şi script, încă cenzurat la maximum de către un post de ştiri central, ne oferă o perspectivă gravă a realităţii. Sunt de acord că nu putem compara, cel puţin din punct de vedere distructiv, cele două momente de cotitură: 1947 şi 1989. Însă ca finalitate, ca produs al unei noi societăţi, sunt absolut identice. Cei care au pierdut jocul puterii în 1947, exact ei, acei capitalişti” şi-au luat mai târziu, în decembrie 1989, mult aşteptata revanşă. Un lucru a rămas totuşi, dincolo de erorile comise: capitalismul lor primitiv.   
Adevărul nu este o noţiune abstractă în România, el este lege şi ordine, trebuie acceptat şi dorit, indiferent de consecinţe.
Pentru unii însă, în minoritate, adevărul trebuie să rămână aşa, ascuns, nespus sau nescris, iar cu timpul, cine ştie cât, nici să nu mai conteze. Dar dacă ar fi descoperit ? Vă imaginaţi cât rău ar putea produce ? Dar mai ales, cât de mult bine ?

           LD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comentarii:

Marycix spunea...

Cine stie daca noi cei care suntem si traim astazi in Romania vom afla vreodata adevarul aici pe pamant. Daca nu sigur il vom afla dincola!

Liviu Dănilă spunea...

Nu cred că trebuie să aşteptăm atât de mult. Peste doar câţiva ani, nu mai mult, vom afla adevărul.

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?