-->

miercuri, 25 mai 2011

Raiul bogaţilor şi calvarul săracilor

Criza mondială a făcut ca mulţi analişti să decreteze că s-a cam terminat cu capitalismul, că lumea trebuie să priveasca din nou cu încredere spre socialism. Voi trece prin vremuri şi mă voi opri la spaţiul autohton. La modul succint, termenul “socialism” este astăzi unul dintre cele mai populare cuvinte chiar şi în SUA, prima naţiune capitalistă "impusă" a lumii. De ce impusă? Foarte simplu. Istoria este nedreaptă cu unele state (Olanda spre exemplu, prima natiune capitalistă încă din secolul al XVI-lea) şi favorabilă cu altele. La originile sale, nu foarte îndepartate, capitalismul a fost rezultatul protestantismului religios european. De aici a pornit totul. Inceputurile au fost marcate de îndoială şi de sciziuni. 



Sunt de acord cu ideea că nu poti multiplica bogaţia divizand-o, numai că la noi, mai mult decât în orice altă ţară, capitalismul a funcţionat după alte reguli, total neperformante. 
Trăim vremuri în care, unii români, îşi permit absolut orice, iar opulenţa este fără margini, alţii însă, şi culmea, exact cei care trudesc cel mai mult, nu îşi pot procura nici măcar strictul necesar. Unele schimbări sunt absolut necesare.
In România ultimilor 21 de ani, capitalismul, fără nicio exagerare, a fost raiul bogaţilor şi calvarul săracilor.

                             LD

Puteți să dați like şi pe Facebook pentru a fi la curent cu ultimele postări ale blogului.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte adevarat, dureros de adevarat, cumplit.

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?