-->

duminică, 15 iunie 2014

O capodoperă franceză din secolul al XVIII-lea cu autor necunoscut

În secolul al XVIII-lea un anonim francez a realizat o pictură în ulei pe pânză de o mare valoare artistică. Pictura poate sta, fără nicio exagerare, în galeria marilor lucrări ale patrimoniului universal. Opera intitulată ''Prudenţa'', scenă alegorică, a fost restaurată, pentru a doua oară, între 1965-1967 de către M. Mureşanu. Nu se cunosc detalii despre prima restaurare a operei.

Prudenţa înainte de restaurare

În cursul restaurarilor anterioare tabloul fusese dublat. Ulterior, datorită gradului mare de umiditate în care a fost păstrat, rulării pânzei cu suprafața pictată înăuntru (în vederea transportului) ca și expunerii ei la lovituri și presări accidentale, lucrarea s-a deformat pe întreaga suprafață. Stratul de murdărie pătrunsă în adâncime, amplifica aspectul deplorabil al tabloului.

 Prudenţa după cea de-a doua restaurare

După restaurarea din 1967, consolidarea straturilor de culoare și grund, înlăturarea deformările, redublarea suportului original, curățirea, vernisarea și retușul artistic al tabloului, i-a fost readus farmecul specific secolului al XVIII - lea. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?