"Pentru noi, ungurii, 1 decembrie 1918 este ziua când am pierdut Transilvania" (Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkár Füzes)
Trăim vremuri ciudate, în care, unii trag de graniţele României, de parcă, ar vrea să ne sfâşie. Observăm cu toţii, chiar şi cei mai naivi dintre noi, direcţia spre care se îndreaptă această ţara.
Supărarea maghiarilor este deja o stare obişnuită, din ce în ce mai evidentă şi deranjantă, amintindu-ne de atitudinile din ultima perioadă legate de Tratatul de la Trianon, de Ziua de 1 Decembrie şi în general cam de tot ceea ce îi impiedică să-şi pună planurile în aplicare.
În prima jumătate a anului 1940, România era confruntată cu toate consecinţele ce rezultau din primatul dreptului forţei asupra dreptului. Pretutindeni se înregistra o creştere efectivă a sentimentelor de ingrijorare şi de teamă faţă de soarta statutului teritorial al ţării, statut ce fusese dobândit prin lupta eroică a întregii naţiuni în 1918.
Declaraţiile halucinante ale liderilor UDMR par să fie în ultima perioadă o constantă a vieţii publice romanesti. Doisprezece (12) macro-judeţe, unul format din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş constituie si viziunea radicalilor maghiari din Partidului Civic Maghiar (PCM) asupra reformei administrative-teritoriale. Viitoarele superjudeţe ar trebui să respecte în mare parte limitele vechilor regiuni şi voievodate istorice precum Ţinutul Secuiesc, Partium sau Maramureş.
UDMR vrea alipirea la Ungaria, a unui teritoriu care nu i-a aparţinut de drept niciodata si pe care l-a primit prin raptul teritorial savarsit in 1940, cu ocazia celui de-al doilea Dictat de la Viena.
Ungaria primea atunci o regiune tăiată din nordul Transilvaniei de la Oradea în sud şi Maramureş în nord, cuprinzând Clujul şi regiunile de-a lungul pantelor vestice ale Carpaţilor, până în vecinatatea oraşului Braşov. România a pierdut o treime din suprafaţa sa (97.790 km2) şi din populaţie
(6 161 317). Domnia lui Carol al II-lea nu putea supravieţui catastrofei naţionale.
Problema reorganizării administrativ-teritoriale a României, este o chestiune a statului român în exclusivitate. Referindu-se la aceasta, Tamas Sandor (Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna) arăta şi el că „apoi, dacă nu se se rezolvă nici aşa, o să vedem…).
Mi-e teamă de ziua, în care, erorile de acum ale regimului portocaliu, se vor răzbuna şi istoria se va repeta. "Pentru noi, ungurii, 1 decembrie 2011 este ziua când am recâştigat Transilvania" (?). Domnia lui Băsescu mai poate oare supravieţui ?
3 comentarii:
La inaltime ca de obicei domnule Danila. Vreti un parteneriat ? Am trimis link. B. Diaconu
Sunt de acord cu propunerea dvs.
Ne meritam soarta.Ata timp cat au fost in stare sa scoata din productie o piesa de teatru "Chiorul,blonda si piticul",asa isi pot permite sa dea Romania cui vor ei.Hai romani sa votam in continuare PDL-ul si UDMR-ul ca o sa traim in continuare bine...SA TRAITI BINE!!!!
Trimiteți un comentariu
Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?