-->

marți, 30 iunie 2015

Fără locuri de muncă şi fără bani


La o simplă navigare pe canalele de comunicare existente, majoritatea promovează lascivul și prostituția, îți dai seama imediat de cangrena locurilor de muncă din România. Totul pleacă de la situația economică și se traduce prin sutele de ''oferte'' pe care le puteți găsi zilnic pe site-urile de anunțuri. Să luăm de exemplu paginile ''De toate pentru toți'' și mult lăudatul site ''OLX''.
Dacă primul este deja compromis (cine caută locuri de muncă acolo înseamnă că are chef de aventură), pe cel de-al doilea s-au mutat în corpore toți țepari internetului. Numărul celor înșelați crește zilnic cu câteva sute de noi cazuri, însă pentru televiziunile generaliste, ahtiate după profit (scandalurile cu potlogari, moguli de presă sau cu răfuieli între facțiunile din Parlamentul României) aceste subiecte sunt mult mai interesante. Deja a intrat în mentalul colectiv opinia conform căreia cei păcăliți nu sunt decât niște proști fără carte. Este trist și revoltător în același timp.


Intervievată pe marginea acestui subiect, am trecut drept un reporter al unei televiziuni din străinătate, o doamnă pe nume Viorica (publică des anunțuri pe OLX, deși este posibil să folosească mai multe nume) îmi spunea că ''românii sunt disperați să plece la muncă'' și că ''nu poate să le frângă visurile'', deşi chiar cu asta se ocupă. Doamna Viorica nu se fereşte să recunoască că cei mai mulți eșuează pentru că angajatorul străin îi retrimite în țară când constată că nu stăpânesc limba și nicio calificare profesională. Dar atunci de ce îi mai trimiteți?  Răspunsul a fost uluitor. ''Noi ne ocupăm doar de mediere, îi trimitem pe oameni cu autobuzul, nu le cerem dovezi de limbă sau aptitudini pentru că oricum dacă mint vor fi trimiși înapoi acasă". Dar dumneavoastră ce câștigați din asta?  "Știți dvs. foarte bine că altfel nu îmi mai răceam gura degeaba". Dar nu este doamna jalnic?  ''Nu, domnule, deloc. Sunt destui proști pe lumea asta și nu sunt eu singura care face treaba asta''. 
Un ultim sfat pentru românii care sunt în căutarea unei speranțe (deși pe internet au apărut destule semnale pentru cei interesați). Încercați să nu mai citiți zilnic sutele de prostii de pe OLX privitoare la angajări, iar dacă totuși nu puteți rezista  tentaţiei, priviți măcar critic ''ofertele''. Nu există angajări serioase fără cunoașterea limbii engleze sau germane și nici fără atestarea calităților dvs. profesionale. Orice ofertă serioasă are la bază un interviu. Nu uitați asta!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?