-->

duminică, 8 septembrie 2013

Să ne amintim de JOY





Grupul JOY a fost format în Bad Aussee, un oraş austriac de numai 5.000 de locuitori, în anul 1984. Foşti colegi de şcoală, cei trei componenţi ai grupului, Freddy Jaklitsch (profesor de germană), Andy Schweitzer (poliţist) şi Manfred Temmel (DJ în Germania), au decis să pună bazele unui grup muzical.
Au încheiat un prim contract cu casa de discuri Austrian label OK Musica şi au colaborat cu Michael Scheickl (alias Fritz), reprezentantul Austriei la Eurovision în 1982 cu piesa "Sonntag". Acesta a compus cele mai de succes piese ale grupului JOY, asigurând inclusiv părţile de backing vocal.
Grupul a debutat în 1985 cu piesele "Lost In Hong Kong" şi "Touch ByTouch", ambele compuse de Michael Scheickl, reuşind să pătrundă în Top 20 Dance Charts şi cucerind Austria, ţara natală. Single-ul "Touch By Touch" a reuşit să cucerească publicul din Peninsula Iberică, cele 50.000 de copii transformând piesa într-un adevărat succes european.
Michael Scheickl a continuat să compună şi alte piese importante pentru grupul JOY, printre care "Hello" şi "Japanese Girls" în 1986, iar piesa "Valerie", care nu avea statut de single şi nu a fost nici promovată, a devenit un adevărat hit în Europa de Est, în special în U.R.S.S. Din acest moment, în ciuda războiului rece, grupul Joy a reuşit să pătrundă fără probleme pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, poate şi datorită melodiilor lor vesele şi versurilor non-politice.
Albumul de debut, "Hello" (1986), compus aproape în întregime de Michael Scheickl, a transformat mult grupul şi i-a oferit un statut internaţional de prim rang.
Următorul material discografic, "Joy And Tears" (1986), păstra linia primului şi era foarte bine primit în Asia (concertele de la Bangkok, Hong Kong, Singapore, Taiwan şi Seul), iar în Coreea de Sud, JOY, reuşea să depăşească în popularitate nume mari ale muzicii precum Madonna şi Michael Jackson.
După premiera din 1987, lansarea compilaţiei "Best of Joy" pe compact disc, grupul a lansat în 1989 şi cel de-al treilea album, intitulat simplu "Joy". Albumul nu s-a mai bucurat de succesul obţinut în perioada 1985-1987 şi asta datorită unei fracturi survenite în interiorul proiectului austriac.
În 1988, Andy Schweitzer, adevăratul creator al grupului JOY, a decis să nu mai lucreze cu Fred Jaklitsch şi Manfred Temmel. După ce a obţinut permisiunea de a folosi numele trupei originale, el a invitat un solist Hans Morawitz (alias Anzo) şi a înregistrat albumul "Joy", care a fost lansat de casa de discuri Polydor.
După cinci ani de pauză, Freddy Jaklitsch şi Manfred Temmel au reluat colaborarea şi au încheiat un contract cu celebra casă de discuri BMG Ariola, contract finalizat cu lansarea unui nou single - "Hello, Mrs. Johnson" (1994), urmat apoi de "Felicidad" (1995) şi "Touch By Touch '98". În 1997 cei doi componenţi ai grupului cântau în Gorky Park din Moscova cu ocazia unui eveniment la care au participat nume mari din muzica internaţională. Albumul "Full of Joy" urma să fie lansat în 1999, conţinea 12 piese, însă BMG Ariola a blocat lansarea lui pe piaţă.
Freddy Jaklitsch şi Manfred Temmel au creat în 1997 grupul Seer, existenţa acestuia a fost efemeră, însă s-a dovedit cel mai de succes proiect muzical al industriei austriece. După momentul din anul 2008, Manfred Temmel a părăsit proiectul Seer, iar existenţa acestuia se încheie.
La data de 29 noiembrie 2002, grupul JOY au luat parte la prima ediţie "Disco 80", organizat de Avtoradio, unul dintre cele mai populare posturi de radio din Rusia. Festivalul a avut loc în Palatul Luzhniki.


În anul 2010, toţi cei 3 membrii originali (line-up) au decis să sărbătorească cea de-a 25-a aniversare a primului lor succes discografic. La data de 30 octombrie 2010 grupul JOY era prezent în cadrul celebrului festival "Legends of Retro FM" sau Festivalul de la Moscova. Cu această ocazie, în noiembrie 2010, JOY lansează un maxi - CD cu versiuni noi la celor mai importante piese.
Pe dată de 1 iulie 2011, JOY lansa albumul "Enjoy", un album deosebit ca sound şi compoziţie, iar personal îmi place foarte mult. Acesta conţinea 10 noi piese, inclusiv "Touch By Touch" şi "Valerie", iar vocea lui Andy Schweitzer reapare în backingul vocal.
Albumul a fost lansat în Austria de casa de discuri Major Babies, iar în Rusia şi Ungaria de Hargent Media.

Componenţa grupului JOY:

Andy Schweitzer (1984-1990; 2010 - prezent),
Freddy Jaklitsch (1984-1988, 1994 - prezent),
Manfred Temmel (1984-1988, 1994 - prezent),
Anzo Morawitz (1988-1990),
Hanes Ulrich (1994-1997),
Christian Gruber (1997-2001),
Andreas Lemmerer (2002-2004)

Printre cele mai cunoscute piese lansate de JOY se numără "Touch By Touch", "Hello", "Valerie", "Japanese Girls", "Destination Heartbeat",  "Touch Me My Dear", "It Happens Tonight", "Kissin' Like Friends", "10.000 Angels", "Obsession", "Shine" şi "Love Is All Around".

Atenţie!
Nu trimiteţi cereri pentru descărcarea acestor selecţii, nu doresc încălcarea drepturilor de autor, scopul nu este pecuniar, ci unul nobil. Un remember al acelor vremuri. În fiecare săptămână, duminica în special, voi publica câte o selecţie despre o formaţie/trupă ai acelor ani. Audiţie plăcută şi aştept comentariile dvs.!

Puteți să dați like şi pe Facebook pentru a fi la curent cu ultimele postări ale blogului.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?