-->

miercuri, 3 octombrie 2012

Oraşul Umea, capitala culturală a Europei

Programul “Capitala culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeana în anul 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 30 de oraşe au deţinut acest titlu.

Oraşul universitar din nordul Suediei, numit Umea, a fost desemnat capitala culturală europeană a anului 2014, devenind astfel cel mai nordic oraş european care câştigă acest titlu.

                                              
Reprezentanţii Consiliului Suedez pentru Artă au declarat că juriul a făcut această alegere dintre cele 75.000 de oraşe propuse, pe baza unui dosar impresionant depus de micuţul oraş suedez, care promovează cultura locuitorilor sami (laponi) din regiune.
Umea, numit şi Oraşul mestecinilor (cu peste 3 000 de arbori de acest fel), datează ca localitate de sute de ani, dar abia în 1640 primeşte titlul de oraş şi devine capitala provinciei Vasterbotten.
Oraşul are o populaţie de 75.655 de locuitori şi atrage atenţia prin stema sa, care are pe ea trei capete de ren. Printre numeroasele muzee se disting Parcul cu sculpturi şi Muzeul în aer liber.
Oraşul Umea va împărţi titlul de capitală culturală europeană a anului 2014 cu un oraş din Letonia.  După Essen (Germania), Pecs (Ungaria), Istanbul (Turcia), Turku (Finlanda), Tallin (Estonia), Guimaraes (Portugalia), Maribor (Slovenia), Vilnius (Lituania) şi Linz (Austria), următoarele capitale culturale europene vor fi: Marsilia (Franţa) şi Kosice (Slovacia) vor beneficia de acelaşi statut, în 2013.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?