-->

joi, 23 februarie 2012

Viracocha

Ceea ce este Quetzalcuatl pentru Mexic este Viracocha pentru Peru, eroul divinizat, venit cu corabia de peste mare ori apărut în chip miraculos de nicăieri.


Polo de Ondegarde şi Sermiento, vechi cronicari ai Perului postcolumbian, povestesc despre zei albi şi bărboşi apăruţi pe ţărmurile lacului Titicaca cu un mileniu înaintea epocii culturii incaşe, au construit un oraş uriaş, probabil, spun istoricii, Tiahuanaco.
Stăpânirea acestora, conduşi de Viracocha nu durează însă prea mult. În urma unui război nenorocit, înfrânţi de cari, domnitorul din Coquimba, decimaţi, Viracocha şi cu puţini dintre ai lui abia reuşesc să scape, refugiindu-se înspre mare. Ajunşi pe ţărmurile Oceanului Pacific, Viracocha se îmbarcă pe propria sa mantie fermecată” şi dispare la orizont. Nu înainte însă de a fi promis că se va reîntoarce.
Blond şi cu ochii albaştri, Viracocha, al cărui nume, literal, înseamnă spumă de mare, îşi găseşte corespondenţi la indienii aimara în persoana lui Hyutsu. În alte părţi era numit şi Kon Tiki, sau, mai prelung, Kon Tiki Illac Viracocha.
De fapt, aceste numiri sunt analoge. Kon în limba cimuşilor înseamnă soare, ca şi Tiki în limba aimara şi de altfel şi în unele dialecte polineziene. Illac înseamnă, la rândul său, fulger.

              LD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?