-->

miercuri, 29 februarie 2012

Legenda lui Antonio Chayque

Primele comori incase, apărute pe neaşteptate din mormintele regale din Chimu, sunt foarte vechi. Ele au fost descoperite încă din anul 1550.


În anul acela, cacique-ul instalat în acele locuri de către spanioli, senor Antonio Chayque, a adus pe neaşteptate la suprafaţă, printr-una din cele mai fericite întâmplări, mormintele regilor din imperiul Chimu. Această descoperire, asemănătoare cu cea a mormintelor din Valea Regilor din Egiptul antic, s-a făcut pe o ridicătură de pământ numită la huaca Lomayahuan, care există de altfel şi azi. 
Cum în vinele acestui cacique curgea sânge incaş, el n-a consimţit să deschidă şi până la urmă să violeze mormintele pe care le descoperise  decât cu o condiţie: ca o parte din aurul recuperat să fie utilizat în folosul oraşelor Mansiche şi Huaman, unde avea anumite interese.
Fiind prea lacomi de aur, desigur că slujbaşii spanioli acceptară imediat târgul pe care Antonio Chayque dorea să-l încheie cu ei, înainte de a le destăinui locurile exacte ale extraordinarei lui descoperiri.
Lucrările de explorare au început foarte repede pe locurile unde se aflau mormintele regilor şi spaniolii păreau să se ţină de cuvânt. Dar promisiunile lor frumoase n-au fost respectate decât până la prima împărţeală.
Văzând că slujbaşii din ţinutul său îl trag pe sfoară şi nu-i transferă integral sumele pe care le dorea, nu pentru folosul său personal, ci pentru cele două oraşe pe care le proteja, cacique-ul găsi o soluţie inteligentă spre a-i readuce la realitate. Îi adună şi le spuse că el cunoaşte şi alte ascunzători ale comorilor incase şi că acele morminte nu reprezentau decât o parte din ele. Bineînţeles, el nici nu se gândea să le indice acele locuri, deoarece ei, slujbaşii spanioli, nu-şi puteau respecta angajamentul luat faţă de oraşele pe care el dorise să le ajute. Vor pierde, desigur, dar cu atât mai rău decât ei. El prefera să-şi păstreze secretele, chiar dacă n-avea mijloacele materiale să le exploreze.
Aceste puternice argumente i-au făcut pe spanioli să revină asupra atitudinii lor şi se grăbiră chiar, cu inima îndoită, să restituie binefăcătorului lor aproximativ 42.000 pesos, adică aproape 176 kg de aur fin.
Bineînţeles, Antonio Chayque nu destăinui niciodată alte ascunzători de comori incase şi nici nu se cunoaşte dacă spaniolii nu l-au luat prizonier, nu l-au torturat, ucis sau lăsat în viaţă, convinşi că au fost, la rândul lor, păcăliţi.

* Un cacique sau cazique (feminin: cacica), cuvânt împrumutat din taino, este o căpetenie a unui trib din Caraibe, din America Centrală sau din America de Sud. 
În zilele noastre, prin cacique se poate înțelege conducătorul unui sat din Mexic, iar în Portugalia, un lider local al unui partid politic.

                        LD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?