Johann von Herder (1744-1803) îi îndemna pe germani din toate statele să-şi recunoască, să-şi absoarbă şi să-şi dezvolte reciproc cultura. Individul, susţinea el, nu putea să existe cu adevărat decât prin limba, credinţele populare şi literatura comunităţii din care făcea parte.
Herder nu pleda în favoarea unirii naţiunii culturale pentru a forma un stat. Totuşi, ideile au stimulat cristalizarea spiritului naţional în rândurile intelectualilor germani pe care îi îndemna să formeze un stat naţional pentru a da riposta cuvenită imperialismului francez. Herder a contribuit şi la răspândirea unei idei care în secolul al XIX-lea a găsit un teren foarte fertil dincolo de graniţele Germaniei, îndeosebi în regiunile cu populaţie de origine slavă. După 1815, naţionalismul care începea să se manifeste în centrul şi sud-estul Europei a incitat în permanenţă populaţia la revoltă. Vechile state din zonă, îndeosebi Imperiul Austriac multinaţional, s-au văzut ameninţate cu pieirea. În cele din urmă, ele aveau să cadă victimă naţionalismului, cea mai puternică dintre toate ideologiile moderne.
LD
3 comentarii:
Buna seara! Ma puteti ajuta cu niste titluri de carti in care pot sa gasesc aceste idei ale lui Herder? Am nevoie de material pentru un proiect despre nationalism,ca prelungire a ideilor romantice. Multumesc!
Johann Gottfried Herder este destul de putin tradus in limba romana, iar tot ce am scris despre nationalismul cultural german, a fost doar un preambul la Unificarea Germaniei de la sfarsitul veacului al XIX-lea. Daca stapaniti limba germana sau engleza, destul de bine si nu ca o simpla traducere google translate, atunci va pot recomanda titlurile pe care le-am folosit in postarile mele. Vorbim de studii complexe tratate exhaustiv, iar un proiect despre nationalism, ca prelungire a ideilor romantice, necesita o atenta aplecare asupra subiectului.
Doua titluri informative: Abhandlung über den Ursprung der Sprache si Ideen zur Philosophie der Geschichte der Menscheit, ultima lucrare reeditata in 1964.
Trimiteți un comentariu
Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?