-->

duminică, 27 noiembrie 2011

O civilizaţie strălucită

Civilizaţia chineză este cea mai veche din lume. O mare parte dintre invenţiile lumii moderne aparţin chinezilor. Astfel, plugul cu brăzdar de fier este o invenţie chinezească.



Încă din secolul al IX-lea flota chineză poseda vase cu zbaturi, pe care europenii le-au inventat abia în secolul al XIX-lea. Primele vase cu compartimente etanşeizate (la fel ca navele moderne) au fost inventate tot de chinezi. Busola, fără de care marile descoperiri geografice nu ar fi fost posibile, a fost, de asemenea, invenţia chinezilor, fiind utilizată de europeni mult mai târziu. Primul seismograf a fost construit de învăţatul chinez Chan Heng în anul 132, în timp ce în Europa acelaşi aparat a fost inventat în 1848. Tot chinezii au fost descoperitorii praful de puşcă, flotele lor fiind dotate încă din secolul al XIII-lea cu...rachete (similare rachetelor de croazieră cu care este înarmată flota S.U.A. în zilele noastre) sau aruncătoare de flăcări. O altă invenţie chinezească a fost adometrul (care măsoară distanţele parcurse de un vehicul), ca şi tiparul, bancnota de hârtie şi câte şi mai câte... Faptul că europenii au reuşit să domine China din punct de vedere tehnologic este consecinţa deciziei conducătorilor marii ţări din Extremul Orient, decizie cu urmări tragice pentru un mare şi talentat popor.

         LD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comentarii:

Anonim spunea...

nici o problema ca isi iau revansa in zilele noastre.sunt tot mai prezenti, impun tot mai des conditii si obtin tot mai des facilitati.

Merza Anton spunea...

In urma cu circa 30 de ani,se spunea ca va venii al treilea razboi mondial,iar castigatorii vor fi rasa galbena,adica cei cu ochii mici si oblici.Din 2008 a inceput acest razboi,iar castigatorii sunt chiar rasa galbena.Un razboi economic este mult mai dureros decat un razboi militar.Vreau sa va trimit niste clipuri frumoase dar n-am o adresa de email valabila.Dati un email gol la merza.anton@gmail.com

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?