-->

vineri, 23 septembrie 2011

Durata anului astronomic la mayaşi

Există un anumit ciclu în concepţia despre istorie a vechilor mayaşi. Durata anului era stabilită de 365,224129 zile. Niciun alt popor din vechime n-a obţinut în calculele sale o cifră mai apropiată de durata anului astronomic, care este de 365,242198 zile.  


Un simplu calcul ne arată că data stabilită de vechii mayaşi cu circa două milenii în urmă conţine o eroare de numai 0,000069 zile, aşadar, ceva mai mult de o jumătate de secundă într-un an! Vechii mayaşi au folosit pentru prima dată cifra zero în calculele lor şi acest lucru cu două veacuri înaintea europenilor. În afară de aceasta, preoţii mayaşi utilizau metode (chiar moderne) pentru a calcula eclipsele de soare, metode care s-au dovedit de asemenea de o precizie uimitoare. Un alt aspect extrem de interesant. Sistemul calendarelor mayaşilor (utilizau simultan două calendare) este destul de complicat în adaptarea calculelor la varietatea mişcărilor aparente ale aştrilor. Preoţii mayaşilor nu erau doar simpli astrologi care îşi propuneau să prezică viitorul după poziţia aştrilor, ci astronomi şi matematicieni care posedau cunoştinţe avansate în domeniul mecanicii cereşti. Spre deosebire de chinezi sau fenicieni, unde astronomia a luat naştere din necesităţi practice (orientarea pe apă şi pe uscat), la vechii mayaşi ea era subordonată exclusiv calendarului, măsurării timpului. 

       LD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comentarii:

Marycix spunea...

Aceste date pe care le avem despre mayasi demonstreaza ca nu conteaza timpul in care o civilizatie a trecut pe Pamant in ceea ce priveste inteligenta omului. El, omul, a fost dotat de Dumnezeu cu inteligenta inca de la creatie.

Liviu Dănilă spunea...

Mulţumesc pentru comentariu!

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?