-->

luni, 11 aprilie 2011

Democrația se învață prin dialog

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc. 
Elevii nu sunt obișnuiți să pună întrebări și le este chiar teamă de reacția pe care o pot avea profesorii. Am observat acest lucru în discuțiile cu elevii claselor la care predau. Mulți dintre ei se dovedesc a fi inteligenți și fac observații sau pun întrebări pertinente. Nu este însă suficient, democrația înseamnă mult mai mult. Democrația se învață.

Fundația Soros a dat recent publicității un studiu care confirmă cu cifre relevante ceea ce era binecunoscut celor preocupați de funcționarea defectuoasă a sistemul educațional din România: acesta nu îi ajută pe elevi să devină cetățeni, adică persoane conștiente de drepturile lor și ale semenilor, cu bune instincte democratice, și informate cu privire la funcționarea instituțiilor statului. Dimpotrivă, scolile din România nu cultivă responsabilitatea, toleranța, spiritul critic și libertatea de conștiință. Sistemul educațional, în ansamblul său, îi lasă pe elevi pradă unor concepții contrare celor necesare unei societăți deschise. 
Este foarte bine că în școli se învață științe exacte și științe socio-umane. Dar este cu totul insuficient un sistem educațional care nu stimulează abilități de comunicare, care nu pune un accent deosebit pe etică și care nu oferă informații exhaustive despre drepturile omului și principiile democratice.
De asemenea, etica veritabilă nu este aceea asumată de o persoană prin supunere la un set de porunci sau interdicții de tipul “Să nu faci cutare lucru pentru că vei fi pedepsit”. O persoană își asumă cu adevărat o etică matură abia atunci când își formează o gândire critică în măsură să evalueze fiecare moment al vieții în care are de luat o decizie morală sau cu implicații etice. Or, o astfel de aptitudine se cultivă în timp prin lectură, reflecție, dezbatere, empatie, asumarea școlii dialogului, deschidere față de cei care sunt altfel, din indiferent ce motiv, înțelegere asupra unor perspective diferite de abordare a unei situații. Dacă școala nu își asumă acest rol, societatea noastră va fi dominată în continuare de o crasă incultură în privința democrației sau de o precară interiorizare a unor principii etice veritabile. Vor prolifera în continuare neînțelegerile, violența de limbaj sau confuziile conceptuale reflectate adesea în dezbaterile publice și în deciziile politice.

        LD 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 comentarii:

Anonim spunea...

Cata dreptate ai Liviu dar cine sa asculte ? Tu sau eu, nu contam intr-o mare de astupati si incuiati. Avem o soarta trasata de Dumnezeu si trebuie sa ne impacam cu ea. Mihai D

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?