-->

vineri, 23 mai 2014

Istorie şi tradiţii la Colegiul Naţional "Traian" din Drobeta Turnu - Severin


 În această dimineaţă, începând cu ora 9.30, la Colegiul Naţional "Traian" din Drobeta Turnu - Severin, la invitaţia colegilor acestei prestigioase unităţi de învăţământ (Elena Catană, Mihaela Oproiu şi Nicolae Prună), s-a desfăşurat cercul profesorilor de istorie şi socio-umane.
Momentul a fost deschis de profesorul Nicolae Prună, chiar în amfiteatrul Robert Schuman, care a prezentat asistenţei roadele cercetărilor sale efectuate la Arhivele Naţionale despre istoria Colegiului Naţional "Traian". Lucruri inedite, puţin cunoscute, despre Severinul antebelic, interbelic şi postbelic. Presa a răspuns prezent la aceasta întâlnire prin Monica Cenuşă, reporter şi realizator la postul de televiziune Datina

Diana Măriuca (Colegiul Naţional "Traian")

 În partea a doua, fără participarea mediei locale, a avut loc, poate, cel mai interesant moment al cercului de istorie, prezentat de doamna profesor Mihaela Oproiu şi intitulat sugestiv "O istorie altfel". Este vorba, pe scurt, de o prezentare a costumelor populare, acoperind mai multe zone ale ţării, dar şi din zona balcanică (Grecia). 


Elevii au prezentat costume vechi de câteva sute de ani, au cântat şi încântat asistenţa cu programul lor artistic. Elevele Diana Anghel şi Diana Măriuca, în două momente diferite, au impresionat prin calităţile lor vocale (domnişoara Diana Anghel, chiar îmi doresc asta, o să interpreteze câteva backing-uri vocale pe viitorul meu album). 
Îmi pare rău că n-am reţinut numele tuturor elevilor implicaţi, însă îi puteţi vedea în clipurile video de la finalul articolului. O asemenea prestaţie artistică, în ciuda anumitor "probleme tehnice", n-am mai văzut decât în Serbia, la festivalurile organizate de românii timoceni. 


 În final, fără nicio exagerare, a fost cel mai frumos cerc din ultimii ani. Felicitări organizatorilor şi, mai ales, elevilor! 

 Imnul naţional "Deşteaptă-te, române!" interpretat de Diana Anghel

Doina interpretată de Diana Măriuca pe care am numit-o "1907"

Dans tradiţional grecesc

Cântec tradiţional grecesc

Puteți să dați like şi pe Facebook pentru a fi la curent cu ultimele postări ale blogului.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?