-->

duminică, 10 iunie 2012

Eşecurile diplomaţiei japoneze între 1944 - 1945

La începutul anului 1944, guvernul japonez a reluat vechiul proiect al trimiterii unei “misiuni speciale” la Moscova pentru a încerca să obţină încetarea războiului dintre Uniunea Sovietică şi Germania. Ca şi în septembrie 1943, guvernul sovietic a respins, în aprilie 1944, iniţiativa japoneză.
În urma înfrângerilor suferite de forţele militare japoneze, după debarcarea americanilor în Saipan, la 18 iulie 1944, guvernul generalului Tajo şi-a prezentat demisia. A fost constituit guvernul Koiso care era decis să continuie războiul, dar să obţină încetarea ostilităţilor dintre sovietici şi germani. 
În august 1944, ministrul de externe Shigemitsu a declarat ambasadorului Germaniei la Tokyo că era necesar să se ajungă la o înţelegere între Germania şi Uniunea Sovietică în problema încheierii păcii. La rândul său, ambasadorul Oshima a transmis propunerea lui Shigemitsu lui Hitler. În septembrie 1944, ambasadorul german în Japonia a transmis lui Shigemitsu răspunsul lui Hitler, în legătură cu medierea Japoniei între Germania şi Uniunea Sovietică, conducătorul nazist exprimându-şi neîncrederea în reuşita acestei iniţiative. Totuşi, din nou, în septembrie, japonezii au cerut avizul guvernului sovietic pentru sosirea unei misiuni speciale la Moscova, sub conducerea fostului premier şi ministru de externe, Hiroto. Guvernul sovietic a reacţionat, tot negativ.
La sfârşitul toamnei 1944, guvernul Koiso, la cererea lui Konoye, a încercat sondaje în legătură cu încheierea păcii între japonia şi anglo-americani. În septembrie, ambasadorul Elveţiei la Tokyoa fost rugat să transmită guvernului elveţian dorinţa Japoniei de a explora cercurile guvernamentale engleze asupra posibilităţilor încetării războiului, promiţând, în schimb, să renunţe la teritoriile cucerite în timpul luptelor, dar să păstreze Formosa şi Coreea. Demersurile japoneze nu au găsit teren prielnic nici la Londra, nici la Washington, aliaţii reafirmându-şi angajamentul de a duce războiul până la capitularea necondiţionată, atât a Germaniei, cât şi a Japoniei.

Eşecurile dimplomaţiei japoneze din anul 1944, reflectare şi a înfrângerilor militare, au continuat în 1945 într-o manieră mai mult decât îngrijorătoare, dovedind izolarea completă în care ajunsese Imperiul Soarelui Răsare. Şi aceasta pe fondul unor ciocniri violente între partizanii unei păci de compromis şi adepţii continuării războiului.

                          LD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Dacă ţi-a plăcut articolul poate vrei să laşi un comentariu?